Dacă ar fi să ne luăm după politicieni, în ideea de a se prezenta în faţa celorlalţi curaţi ca lacrima şi cu steagul adevărului fluturând deasupra capului, unii dintre ei ar fi în stare să-şi dea şi singuri foc la casă! Un exemplu în acest sens este liderul PDL, Vasile Blaga, care, supus întrebărilor unui jurnalist, a presupus că e cazul să facă exces de sinceritate.
Întrebat ce are de spus despre faptul că firma ginerelui său obţine ca pe bandă rulantă contracte cu statul, Blaga a declarat că i-a spus acestuia că… “nu mai are ce căuta în casa mea”!
Dacă ar fi să ne luăm după liderul portocaliilor, onoarea e mai presus de toate, numai că doar dacă n-am cunoaşte despre ce fel de oameni este vorba i-am crede cu adevărat.
Problema este că, unşi bine cu demagogie, cei care s-au lipit de politică sunt experţi în vorbe frumoase, mai ales atunci când trebuie să “dea bine la public”, publicul fiind fie membri de partid, fie votanţi. Chiar dacă se bat cu pumnul în piept că sunt corecţi, că nu mai pot de grija aproapelui, în realitate, dacă s-ar pune cap la cap nişte legături, de cele mai multe ori chiar primejdioase, cei în cauză îşi văd, bine-mersi, de afacerile lor şi ale neamurilor lor.
Chestia cu ginerele care ar trebui să uite de adresa de domiciliu a socrului e cam praf în ochi, aşa că 2014 este an electoral, pentru că, s-a dovedit, când la mijloc este şi puţină politică, automat sunt şi avantaje. Se pot trage sfori, se pot pune cap la cap nişte afaceri, de cele mai multe ori beneficiind renumiţii băieţi deştepţi.
Dar, nu s-a inventat roata acum! Se ştie foarte bine faptul că o mână spală pe alta, că dacă în public doi reprezentanţi politici se ceartă, ulterior, pe seară, îşi strâng mâinile la restaurant, feriţi de ochii lumii. Aşa a fost şi încă mai este în acest domeniu, ca un fel de moştenire de la un an electoral la altul.
În ciuda excesului de sinceritate, multora care o invocă, dacă s-ar uita mai bine în oglindă, ar vedea că un nas imaginar, precum cel al lui Pinocchio din binecunoscuta poveste, le-ar desfigura imaginea pe care ei cred că o au în faţa celorlaţi.
Falsele declaraţii nu pot şterge atitudinea sfidătoare, vorbele spuse în doi peri, desconsiderarea, avantajele obţinute. Iar asta o ştiu foarte bine chiar şi cei în cauză, pentru că, odată intrat în obişnuinţă un anumit stil de viaţă, e greu de făcut schimbarea.
Un lucru este însă uitat întodeauna: o funcţie, câştigată mai ales politic, nu este veşnică. Aşa cum se obţine, aşa se şi poate pierde !
Nicoleta DUMITRESCU