• Şeful ISU Prahova a declarat că nu a existat pericol de explozie

Un accident de muncă a avut loc, marţi seară, în jurul orei 17.00, în incinta Rafinăriei Petrobrazi, în urma căruia doi muncitori au fost intoxicaţi grav cu substanţe periculoase provenite de la conducta de recuperare a gazelor de faclă.

Zona în care s-a produs accidentul, aflată în apropierea DN1A, este parte a Secţiei Utilităţi – Instalaţia Termohidro, aici fiind executate operaţiuni de desfundat şi spălat conducta de recuperare a gazelor de faclă. Doi muncitori ai firmei care a contractat lucrarea au avut de suferit din cauza cantităţii de hidrogen sulfurat degajat în timpul operaţiunilor de desfundare şi spălare, aceştia fiind duşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, unde au şi rămas internaţi.
Potrivit informaţiilor furnizate de Instituţia Prefectului Prahova, în timpul desfăşurării unor proceduri de spălare cu apă presurizată a unei conducte, din sistemul de recuperare gaze faclă s-a produs o degajare de gaze, care a condus la intoxicarea celor doi lucrători. Victimele au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti pentru acordarea de îngrijiri medicale, unde au rămas internate, unul dintre cei doi spitalizaţi aflându-se în stare de comă.
Col. Nicolae Popescu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Ploieşti, a precizat că evenimentul respectiv s-a produs pe platforma petrochimică, la conducta care face legătura între rafinărie şi faclă. Această conductă s-a fisurat, iar cele două persoane aflate în apropiere au fost intoxicate cu gaze de sondă şi cu hidrogen sulfurat.
Pe de altă parte, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Prahova, Sorin Dumitraşcu, a precizat că mediul înconjurător nu a fost afectat în urma emanaţiilor de gaze, acestea fiind prezente doar la nivelul locului producerii accidentului de muncă.
Zona în care s-a produs evenimentul a fost delimitată şi asigurată cu pază, prefectul judeţului Prahova, Marius Sersea, declarând că va fi efectuată şi o anchetă în acest caz, urmând să fie întocmit şi dosar penal, conform prevederilor legale.
Încă de marţi seară, instituţiile competente – Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul de Poliţie – au constituit o comisie de control pentru a verifica modul în care s-a produs incidentul de la Petrobrazi şi pentru a concluziona cine se face vinovat de producerea accidentului, la finalul cercetărilor urmând să fie întocmit un raport referitor la evenimentul de marţi seară.
Rafinăria Petrobrazi face parte din lista operatorilor din judeţul Prahova care intră sub incidenţa prevederilor Directivei Seveso II privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase. Scopul Directivei Seveso II este dublu. În primul rând, directiva are drept scop prevenirea riscurilor de accidente majore care implică substanţe periculoase. În al doilea rând, deoarece unele evenimente neplăcute continuă să se producă, directiva are ca scop limitarea consecinţelor unor astfel de accidente nu numai pentru om (aspectele de securitate şi sănătate), dar şi pentru mediu (aspectul de mediu).
La fiecare trei ani, ţările membre ale Uniunii Europene sunt obligate să prezinte Comisiei Europene raportări referitoare la Directiva Seveso, România urmând să transmită un nou document în acest sens pentru perioada 2012-2014.

V.STOICA