La începutul anului 2014, la nivelul Consiliului Judeţean Prahova se află în implementare un număr de 18 proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile în care Consiliul Judeţean Prahova este solicitant/partener sau partener prin unităţile subordonate.
Proiectele sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional, Programul Sectorial de Mediu, Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice şi prin INTERREG IV C. Valoarea totală a proiectelor este de 1.337.333.009 lei (aproximativ 300.000.000 euro).
Pentru implementarea cu succes a proiectelor pentru care au fost semnate contractele de finanţare, Consiliul Judeţean Prahova va asigura sumele necesare pentru acoperirea cotei de cofinanţare, valoarea cheltuielilor neeligibile, precum şi cota de TVA aferentă. Suma necesară este estimată la 202.372.030 lei (aproximativ 45.000.000 euro).
În ceea ce priveşte stadiul proiectelor finanţate din fonduri europene, la această dată, pentru toate proiectele finanţate prin POR, în care Consiliul Judeţean Prahova este solicitant, au fost semnate contractele de execuţie lucrări.
Toate contractele de lucrări aferente proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor cu apă şi canalizare în judeţul Prahova” sunt semnate şi sunt în etapa de execuţie.
Din cele trei contracte de lucrări ale proiectului „Sistem de Management integrat al deşeurilor în judeţul Prahova” – finanţat prin POS Mediu – Axa prioritară 2, a fost semnat un contract de execuţie lucrări, celelalte două fiind în etapa de evaluare.
În ansamblu, proiectele contribuie la atingerea obiectivelor prevăzute de Strategia Naţională de Dezvoltare Regională şi urmăresc, în plan general, revitalizarea economică şi socială a regiunii, iar în plan particular, dezvoltarea durabilă a infrastructurii locale şi judeţene, sprijinirea mediul de afaceri, protecţia mediului şi creşterea eficienţei energetice, susţinerea sănătăţii şi asistenţei sociale, dezvoltarea şi promovarea turismului.