Pentru unii dintre ploieşteni, criza economico-financiară nu prea s-a simţit. Dovadă în acest sens sunt bunurile materiale deţinute în proprietate, mii de contribuabili figurând la fiscul local că deţin fie mai multe locuinţe în afara celei de domiciliu, fie autoturisme considerate de lux.

Conform datelor centralizate la sfârşitul anului trecut, de către Serviciul Public Finanţe Locale Ploieşti, numărul persoanelor care deţin în proprietate mai multe imobile este destul de mare. Astfel, dacă 114.859 de persoane figurează cu o locuinţă – cea trecută şi pe actul de identitate, în schimb, 11.720 de ploieşteni sunt înregistraţi la fiscul local că deţin o casă în plus faţă de cea de domiciliu, în condiţiile în care, în anul 2006, de pildă, 7.632 de persoane figurau că deţin o casă în plus faţă de cea trecută pe buletin. În ceea ce priveşte numărul contribuabililor care deţin două case în plus faţă de locuinţa de domiciliu, acesta a fost, în decembrie 2013, de 2.224 de persoane, în condiţiile în care, în 2006, numărul lor a fost de 1.117 persoane. Totodată, 725 de contribuabili au declarat fiscului ploieştean, la sfârşitul anului 2013, că deţin trei sau mai mult de trei case în plus faţă de cea de domiciliu. Conform prevederilor legale, cei în cauză sunt nevoiţi să achite şi mai mulţi bani, la impozite, pentru imobilele aflate în proprietate. Astfel, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează: cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu. Conform prevederilor legale, nu intră sub incidenţa majorărilor menţionate persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală, cu excepţia celor dobândite prin succesiune testamentară. Clădirile dobândite prin succesiune legală se iau în calcul la determinarea ordinii de dobândire, necesară stabilirii impozitului pe clădiri. În cazul deţinerii a două sau a mai multor clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar. Conform precizărilor fiscului ploieştean, în cazul în care în acelaşi bloc o persoană fizică deţine în proprietate mai multe apartamente, fiecare dintre acestea este asimilat unei clădiri şi se va plăti impozit ca atare.
Alături de ploieştenii care deţin în proprietate mai multe locuinţe, se numără şi aproape 300 de contribuabili deţinători de autoturisme cu mulţi „cai putere” (capacitate peste 3000 cmc), care pot fi considerate de lux. Când vine vorba despre achitat taxe, în cazul unui autoturism de tip Chrysler, de exemplu, valoarea impozitului anual este de 5.510 lei. Nu în ultimul rând, la capitolul ploieşteni bogaţi se încadrează şi trei persoane care figurează că sunt şi proprietari de şalupe.
N.DUMITRESCU