Ca urmare a colaborării dintre Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanei şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean, anul acesta, peste 8.000 de persoane de la nivelului judeţului au fost puse în legalitate. Informaţia am aflat-o de la Ornella Zecheru, directorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanei Prahova, care ne-a declarat: ”Activitatea de punere în legalitate a persoanelor care nu deţineau documente de identitate sau ale căror acte erau expirate s-a desfăşurat în colaborare cu structurile de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, cu care, la începutul anului 2013, s-a semnat şi un protocol de colaborare. Concret, în baza informaţiilor obţinute de la reprezentanţii acestei instituţii, ca urmare a deplasării lor în teren, s-au verificat, în bazele noastre de date, persoanele ale căror acte erau expirate din perioada 2006-2011. Astfel, peste 8.000 de persoane au fost puse în legalitate”. Acţiunea a fost realizată în contextul în care, la începutul acestui an, 22.243 de prahoveni erau înregistraţi ca persoane ale căror acte de identitate aveau termenul de valabilitate expirat. De la interlocutoarea noastră am mai aflat că în fiecare lună se măreşte numărul persoanelor care nu deţin acte de identitate valabile. În acest ultim caz, au fost daţi ca exemplu prahovenii ale căror documente sunt expirate din anul 2000 şi care nu au fost încă indentificaţi la adresele cu care figurau în bazele de date şi pentru care, deocamdată, nu s-a obţinut nicio informaţie despre noul domiciliu, astfel încât aceştia să fie determinaţi să solicite eliberarea unor noi cărţi de identitate. Directorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanei ne-a mai declarat că, în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, confom legii, aceştia nu mai au obligaţia să solicite act de identitate la expirarea celui vechi, având în vedere că, în România, identificarea acestora se face cu paşaportul.
Conform informaţiilor care se regăsesc şi pe site-ul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanei Prahova, la nivelul judeţului există servicii publice comunitare locale de evidenţă a persoanei unde se pot solicita, în funcţie de adresa de domiciliu, acte de identitate sau înlocuirea celor vechi, după expirarea termenului de valabilitate, acestea funcţionând la: Azuga, Băicoi, Boldeşti-Scăeni, Breaza, Buşteni, Câmpina, Comarnic, Mizil, Ploieşti, Plopeni, Sinaia, Slănic, Urlaţi, Vălenii de Munte, Brazi, Bălţeşti, Valea Călugărească, Scorţeni, Bucov, Ciorani, Baba Ana, Valea Doftanei, Podenii Noi, Drajna, Filipeştii de Pădure, Târgşoru Vechi. De la începutul anului şi până la sfârşitul săptămânii trecute, la nivelul judeţului au fost eliberate, în total, 77.353 de acte de identitate, cele mai multe – peste 40.000 de documente – fiind eliberate în Ploieşti şi la Câmpina – 7.050 de documente.
Ca o menţiune, deşi actul de identitate se primeşte, la cerere, la împlinirea vârstei de 14 ani, în cazul a 91 de prahoveni, actele de identitate au fost eliberate în contextul în care aceştia aveau peste 18 ani, cea mai în “vârstă” persoană având 27 de ani!
N.DUMITRESCU