Ministrul japonez al Apărării a declarat ieri că incursiunile maritime chineze în apele teritoriale japoneze din jurul arhipelagului Senkaku ameninţă pacea. „Cred că intruziunile Chinei în teritoriile (apele teritoriale, n.r.) din jurul insulelor Senkaku constituie o «zonă gri» între perioada de pace şi situaţia de urgenţă”, le-a spus Itsunori Onodera unor jurnalişti, la o zi după o nouă incursiune a navelor Pazei de Coastă chineze în această zonă foarte sensibilă aflată în centrul unui diferend japonezo-chinez. „Această «zonă gri» va fi discutată în cadrul Consiliului naţional de securitate care se va reuni curând la Tokyo”, a precizat ministrul japonez.
În ultimele zile, tonul declaraţiilor a fost tensionat între cele două state care îşi dispută Insulele Senkaku, numele japonez al unui mic arhipelag din marea Chinei orientale, revendicat de Beijing sub numele de Diaoyu.
Sâmbătă, cu ocazia unei defilări a Forţelor de Autoapărare (SDF), numele oficial al armatei japoneze, premierul de dreapta Shinzo Abe a avertizat că Tokyo „nu va tolera nicio schimbare prin forţă a statu quo-ului” în ceea ce priveşte arhipelagul.
În aceeaşi zi, evocând faptul că avioane japoneze de vânătoare au decolat pentru a supraveghea avioanele chineze, ministerul chinez al Apărării a declarat că orice acţiune aeriană împotriva avioanelor sale va constitui „un act de război”.
Aflate sub administraţie japoneză, Insulele Senkaku sunt situate la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului care, la rândul său, le revendică şi la 400 de kilometri vest de Insula Okinawa (sudul Japoniei). Pe lângă poziţia lor strategică, fondul marin ar putea adăposti hidrocarburi.
După naţionalizarea în septembrie 2012 de către Tokyo a insulelor, Beijingul trimite în mod regulat nave să patruleze în zonă, în timp ce în Japonia este în curs de înfiinţare o forţă specială care să apere arhipelagul „său”. Sporirea numărului de nave înarmate din această regiune creşte teama experţilor, şi mai ales a Statelor Unite, cu privire la un incident serios între cele două puteri asiatice.
Tokyo denunţă în mod regulat „comportamentul periculos” al Chinei şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de creşterea puterii maritime a vecinului său.
În acest context tensionat, Japonia urmează să înceapă în trei zile manevre importante aeriano-navale pentru a consolida şi probabil pentru a arăta vecinului chinez capacitatea de a-şi apăra insulele.