La Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, în Sala pentru operă şi multimedia, a avut loc, recent, concertul tinerei generaţii de compozitori români – New generation (II), în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu”. Evenimentul s-a încheiat cu lucrarea muzicală “Vis cu vampiri” a violonistului şi compozitorului ploieştean Vlad Hârlav Maistorovici (în foto). Compoziţia muzicală, pentru 12 instrumente, a fost interpretată de ansamblul ICon Arts de la Sibiu, dirijat de Gabriel Bebeşelea. Artistul ne-a precizat că lucrarea a fost scrisă la începutul acestui an, iar ansamblul amintit, condus de Gabriel Bebeşelea, a interpretat-o, pentru prima oară, în luna mai 2013, la festivalul Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi de la Bucureşti (festival care a şi comandat, de altfel, lui Vlad Hârlav Maistorovici, această compoziţie). Pentru că piesa a plăcut publicului şi muzicienilor, a fost reprogramată, apoi, la festivalul ICon Arts de la Sibiu şi în Festivalul Internaţional “George Enescu”.
“Titlul este puţin ironic… Lucrarea este, de fapt, concepută în spiritul unui “DJ remix”, îmbinând diferite elemente din muzica electronică şi de club. Se pot distinge influenţe din hip-hop, jungle, liquid funk, drum & bass, house, reggae ton, DJ freestyle, toate reinterpretate cu instrumente clasice. La un moment dat, în piesă se recită o expresie din romanul “Dracula” de Bram Stoker: la auzul urletelor lupilor, Contele Dracula comentează, spre uimirea lui Jonathan Harker: «Listen to them… children of the night… what music they make!» (“Ascultă-i… sunt copiii nopţii… ce muzică fac ei ! ” n.n. ). Aceasta este singura conexiune cu vampirii…”, ne-a precizat Vlad Hârlav Maistorovici.
Ansamblul ICon Arts care a interpretat “Vis cu vampiri” promovează muzica contemporană şi a luat fiinţă în anul 2009, în cadrul festivalului cu acelaşi nume din Sibiu la iniţiativa percuţionistului Andrei Marcovici, a dirijorului Gabriel Bebeşelea şi a managerului cultural, Sebastian Gheorghiu.
Nu este prima dată când o lucrare a muzicianului ploieştean este interpretată în cadrul Festivalului Enescu. În anul 2003, acesta a câştigat concursul internaţional de compoziţie din cadrul festivalului, cu piesa pentru cvartet de coarde “Night Music”. La ediţia din 2005 a fost invitat să interpreteze lucrarea muzicală, alături de ansamblul “Profil”. Vlad Hârlav Mastorovici participă în această perioadă la concertele celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional “George Enescu”, pe care îl consideră unul dintre cele mai impresionante evenimente muzicale din lume. “Am fost invitat la mai multe evenimente, fiind prieten cu mulţi dintre artiştii români şi străini din generaţia mea care evoluează în Festival. Dar eu încerc, bineînţeles, să iau parte la cât mai multe. Festivalul Enescu are un nivel calitativ al evenimentelor extrem de ridicat. Este printre cele mai impresionante festivaluri din lume – nu o spun pentru că sunt român, ci pentru că am participat la multe alte festivaluri din întreaga lume”, ne-a precizat muzicianul.
Ana MAXIM