„Reducerea TVA trebuie extinsă”
Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru, a declarat că măsura reducerii TVA, aplicată deja în cazul pâinii şi al produselor de panificaţie, trebuie extinsă la toate produsele alimentare, deoarece în acest mod se asigură un grad ridicat de protecţie socială.
“Susţinem extinderea măsurii TVA redusă pentru toate alimentele, potrivit practicilor din celelalte state membre ale Uniunii Europene, concomitent cu reducerea cotei generale a TVA de la 24% la 19%, începând cu data de 1 ianuarie 2014. Principalele raţiuni care stau la baza adoptării unei astfel de măsuri ţin de protecţia socială, stimularea producţiei, consumului şi sectorului industriei agroalimentare. Pledăm şi pentru îmbunătăţirea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală, pentru simplificarea birocraţiei şi reducerea fiscalităţii”, a mai precizat vicepreşedintele CNIPMMR.
Sesiune de informare privind bunele practici ale producătorilor
La nivelul judeţului nostru se derulează, în prezent, una dintre acţiunile cuprinse în Programul cadru de acţiuni al inspecţiei muncii pe anul 2013, respectiv “Sesiuni de informare a producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor privind bunele practici şi noutăţile legislative referitoare la punerea pe piaţă a produselor”. Astfel, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Prahova, campaniile naţionale din perioada 2008-2012 au avut ca rezultat creşterea numărului de produse controlate şi introduse în baza de date a Inspecţiei Muncii. Evoluţia numărului de produse neconforme identificate pe piaţa din România, raportat la numărul total de produse verificate, a scăzut de la 12, 22 %, în anul 2008, la 4,3% în 2012.
O eventuală criză de lapte ar putea afecta fermierii împrumutaţi la bănci
Comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a spus că o eventuală criză a laptelui ar putea afecta atât fermierii care activează în regiunile defavorizate, cât şi pe cei care au investit mult în producţie cu bani împrumutaţi de la bănci.
„Fermierii din cele mai vulnerabile regiuni ar putea fi primii afectaţi de o eventuală criză a laptelui, fie că vorbim despre supraproducţie, scădere de consum sau despre o majorare rapidă a costurilor de producţie. Însă, ei nu sunt singurii. Cei care investesc în producţia proprie – cei puternic îndatoraţi la bănci – ar putea fi şi ei în pericol, în anumite situaţii. Vulnerabilitatea poate fi găsită de ambele părţi: atât din cauza structurii agronomice, cât şi a nivelului investiţional”.














