Dragi cititori, acest spaţiu de pagină vă aparţine. Aici îşi vor găsi loc punctele dumneavoastră de vedere în legătură cu ceea ce vă frământă, vă nemulţumeşte, vă îngrijorează, aţi dori schimbat sau credeţi că merită apreciat.

Cine suportă costul pentru eliberarea certificatului de performanţă energetică a clădirii?

,,Am o garsonieră pe care aş vrea să o vând sau să o închiriez şi, ca să fiu în regulă cu toate actele, aş vrea să ştiu cine plăteşte pentru realizarea certificatului de performanţă energetică. De asemenea, mă interesează ce trebuie să fac pentru obţinerea acestuia.’’
Alina Marinescu, Ploieşti
* * *
Conform legislaţiei în vigoare, certificatul este eliberat proprietarului, iar acesta are obligaţia de a-l pune la dispoziţie potenţialului cumpărător sau chiriaş. Certificatul de atestare a eficienţei energetice se editează de către un auditor autorizat, pe suport de hârtie, în două exemplare, şi pe suport electronic. Documentul este valabil timp de 10 ani, dacă între timp nu se schimbă condiţiile de locuire în imobilul respectiv, adică dacă între timp nu se degradează clădirea sau, din contră, dacă se realizează anumite îmbunătăţiri care pot duce la încadrarea acesteia într-o clasă energetică superioară celei în care a fost stabilită iniţial. Obţinerea documentului cade în sarcina vânzătorului/proprietarului imobilului, care ar trebui să suporte şi costurile necesare. Totuşi, proprietarul poate ajunge la o înţelegere cu potenţialul cumpărător al apartamentului, astfel încât acesta din urmă să suporte costul aferent eliberării documentului menţionat. În ceea ce priveşte primul pas pentru obţinerea unui certificat de performanţă energetică (CPE), acesta este alegerea unui auditor energetic atestat din lista publică a acestora pusă la dispoziţia cetăţenilor pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – www.mdrt.ro, în Prahova fiind înregistraţi peste 30 de auditori energetici. Odată stabilit auditorul energetic, trebuie încheiat un contract de prestări servicii cu acesta, pentru eliberarea CPE fiind necesar să i se pună la dispoziţie acestuia o serie de documente: actele de proprietate, ultimul extras de carte funciară, planurile clădirii incluse în contractul de vânzare/ cumpărare, precum şi orice altă informaţie legată de istoricul clădirii, al apartamentului – modificări de spaţiu, de funcţiune, reparaţii. Tariful pentru eliberarea unui CPE variază de la un auditor la altul şi depinde foarte mult de suprafaţa utilă a locuinţei, dar şi de alte coordonate care se iau în calcul.