O mare de oameni, participanţi la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Caşcavelei de la Valea Doftanei, a avut parte, sâmbătă, de un discurs istoric al preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.
„Să ne luăm ţara înapoi! Şi de la cei care îşi permit să proclame împăraţi şi regi ai romilor, şi de la cei care îşi permit să agite alte steaguri decât tricolorul. Cine vrea să vadă România profundă, aşa cum a fost şi pe vremea lui Decebal, să vină aici, la Valea Doftanei. Caşcaveaua şi brânza de burduf au rămas aceleaşi, aceasta este trăinicia acestui popor. Un drum de aici până la Braşov se face într-un an, în doi, în patru sau în nouă. Nu s-a făcut timp de 2000 de ani! Acest proiect este prins pe fondurile europene începând cu 2014 şi va fi realizat. Celălalt drum, al Baiului, este puţin mai greu, pentru că nu este clasificat, dar şi acesta va fi realizat. Nu este atât de greu să facem un drum peste munte, cât a fost de greu să facem România Mare. De aceea, să ne hotărâm să ne luăm ţara înapoi, cu obiceiurile, cu tradiţia, cultura şi cu tot ceea ce are ea mai bun”, a declarat, sâmbătă, în faţa a mii de oameni, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.
Deşi primarul comunei Valea Doftanei, Ion Manea, nu face parte din USL, ci este membru al PDL, şeful administraţiei judeţene i-a acordat acestuia Diploma de Excelenţă a Consiliului Judeţean Prahova, pentru că edilul a continuat tradiţia Festivalului Caşcavelei.
Pe terenul de sport din satul Trăisteni, timp de trei zile, producători din Valea Doftanei, dar şi din alte zone ale ţării, s-au întrecut în prezentarea renumitei caşcavele, însă nu au lipsit nici producătorii de pastramă, cârnaţi, ţuică şi vin. La festival, alături de câteva mii de turişti şi locuitori ai comunei, au mai fost prezenţi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean – Sebastian Danielescu şi Laurenţiu Rebega, subprefectul judeţului Prahova – Rodica Paraschiv, primarul comunei Valea Doftanei – Ion Manea, senatorul Georgică Severin, deputaţii Mircea Roşca, Virgil Guran şi Paul Dumbrăvanu, precum şi consilierii judeţeni Ludmila Sfârloagă, Rareş Enescu, Viorica Vasile şi Diana Niculescu. Invitat de onoare a fost academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.
În pagina a 8-a, citiţi cine a fost vedeta festivalului de la Valea Doftanei!
V.STOICA