De la 1 septembrie intră în vigoare modificarea Codului Fiscal care majorează accizele la alcool, bijuterii de aur ( cu excepţia verighetelor), blănuri şi motoare de mare putere, auto sai pentru bărci şi iahturi. Majorarea a fost necesară pentru a se putea reduce TVA la pâine şi justificată ca demers împotriva evaziunii fiscale.

De la 1 septembrie acciza pentru alcool etilic va creşte de la 750 la 1.000 euro / hl alcool pur. Astfel, o sticlă de votcă care costă acum circa 43 de lei, va ajunge la aproximativ 49 de lei, adica va avea o scumpire de circa 14%, potrivit lui Florin Radulescu, directorul general al Prodal ’94, citat de bzi.ro.

O sticlă de whisky care costă în prezent 50 de lei, va avea un pret cu 10% mai mare, adică de 55 de lei, potrivit lui Tudor Furir, director al Pernod Ricard Romania, importator de Ballantine’s, citat de aceeaşi publicaţie. În general, băuturile alcoolice se vor scumpi cu 25-40%, potrivit preşedintelui patronatului GARANT, Romulus Dascălu, citat de ECONOMICA.NET.De asemenea, „va creşte evaziunea fiscală la 90%, de la 70-80% cât este acum. Va fi un cutremur în acest domeniu (al alcoolului – n.r.), se va închide tot, iar veniturile la buget vor scădea. În România mai sunt sub 10 fabrici de băuturi alcoolice, pentru că an de an au fost închise”, a arătat Dascălu.Piaţa fiscalizată de alcool se ridică la 90-100 de milioane de sticle, faţă de 300-350 milioane de sticle, în 2001-2002, potrivit şefului Garant.

Cititi mai multe pe www.ploiestiri.ro .