Cei mai mulţi dintre absolvenţii prahoveni promoţia 2013 nu s-au arătat interesaţi de obţinerea indemnizaţiei de şomaj. Şi asta deoarece din numărul total de absolvenţi – aproximativ 9000, incluzând tineri care au finalizat pregătirea în licee şi grupuri şcolare de stat ori particular, studiile postliceale sau facultatea de asemenea, în sistemul de stat sau privat – doar câteva sute de tineri s-au înscris ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în ideea de a beneficia, ulterior, de indemnizaţie de şomaj.
Conform datelor AJOFM Prahova, de la începutul anului 2013 şi până în prezent, în evidenţele instituţiei s-au înregistrat ca şomeri 743 de absolvenţi, dintre care 14 sunt şomeri indemnizaţi. În funcţie de studiile absolvite, dintre cei înregistraţi în luna iunie a.c., de exemplu 41 de tineri provin din învăţământul liceal şi postliceal, 8 – din învăţământul primar, gimnazial şi profesional, iar alte şase persoane din învăţământul universitar. De asemenea, alţi 653 de absolvenţi s-au înscris în prima parte a lunii iulie, dintre aceştia 608 reprezentând absolvenţii de învăţământ liceal şi postliceal, 11 provin din învăţământul primar, gimnazial şi profesional, iar alte 34 de persoane din învăţământul universitar. Lista tinerilor şomeri rămâne însă deschisă pentru la toamnă, odată cu finalizarea studiilor sau a examenelor, după caz. Este vorba despre cei care nu au încheiat cursurile din cadrul învăţământului postliceal, specializarea asistent medical generalist (43), dar şi despre cei care urmează să susţină examenele de corigenţă (1.800 elevi din învăţământul liceal). Anul trecut, de pildă, cifra finală a absolvenţilor prahoveni care au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, potrivit datelor statistice ale AJOFM, a fost de 2.339 persoane.
Pentru a beneficia de prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, un absolvent trebuie să se înregistreze ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă, dar în termen de 60 de zile de la data absolvirii. Data absolvirii este data de întâi a lunii următoare celei înscrise pe diplomă sau, după caz, pe certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică în mod expres o anumită dată de absolvire. După perioada mai sus menţionată, dacă respectiva persoană nu a reuşit să se încadreze în muncă şi nu urmează o formă de învăţământ, atunci poate solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Potrivit legislaţiei în vigoare, indemnizaţia de şomaj acordată acestei categorii de persoane se plăteşte pentru o perioadă de şase luni şi este în valoare lunară de 250 de lei, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă.
C.D., A.M.