Joi, 1 august, peste 200 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile ,,Matei Basarab” Ploieşti, vor asigura măsurile de ordine publică la meciul de fotbal dintre echipele F.C. PETROLUL PLOIEŞTI și BV VITESSE ARNHEM (Olanda), contând pentru turul III preliminar ,,EUROPA LEAGUE”.
Partida de fotbal va avea loc pe stadionul Ilie Oană din municipiul Ploieşti, începând cu ora 19.00.
Meciul a fost catalogat ca fiind unul cu grad „Ridicat” de risc.
Participanţii la această manifestare sportivă trebuie să respecte măsurile stabilite de organizator şi forţele de ordine, pe traseele de deplasare la locul de desfăşurare a meciului, în apropierea şi în incinta arenei sportive.
Răspunderea pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă în interiorul stadionului revine clubului F.C. Petrolul Ploieşti, care a încheiat în acest sens un contract cu o firmă specializată de pază.
Jandarmeria recomandă tuturor spectatorilor să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii şi liniştii publice, delimitându-se de orice formă de violenţă verbală sau fizică ce ar putea conduce la manifestări violente.
Reamintim că, potrivit Legii nr. 4 din 2008 privind prevenire şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive cu modificările şi completările din Legea nr. 10 din 06 ianuarie 2012, spectatorilor le este interzis:
– să pătrundă sau să încerce pătrunderea în incinta bazei sportive ori, dupã caz, a arenei sportive fără documente de acces sau prin încălcarea normelor legale de acces stabilite de organizator;
– să pătrundă în stare vădită de beţie sau să consume bãuturi alcoolice în arena sportivă;
– sã introducă sau să încerce introducerea de băuturi alcoolice în arena sportivă;
– să introducă în arena sportivă inscripţii, embleme, pancarte, bannere, afişe, steaguri sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri, imagini ori texte cu conţinut obscen;
– să refuze prezentarea documentelor de acces şi, după caz, a actelor de identitate, la solicitarea justificatã a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă;
– să refuze supunerea la efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor de către forţele de ordine;
– să arunce asupra celorlalţi spectatori, asupra oficialilor sau a jucătorilor, asupra forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţã, asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în incinta bazei sportive, precum şi în direcţia suprafeţei de joc cu obiecte de orice fel sau cu substanţe corozive ori care murdăresc;
– să escaladeze gardurile care delimitează spaţiul de joc sau gardurile interioare de separare a sectoarelor;
– să provoace sau să participe efectiv la scandal în incinta bazei sportive ori, după caz, a arenei sportive;
– să săvârşească fapte, acte sau gesturi obscene, să profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum şi ameninţări cu acte de violenţă împotriva celorlalţi spectatori, oficiali, jucãtori sau a bunurilor acestora;
– sã profereze ori sã scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţã;
– să ameninţe cu acte de violenţă forţele de ordine sau personalul de ordine şi siguranţă;
– să amplaseze emblemele, pancartele, bannerele, afişele, steagurile sau alte mijloace de publicitate vizuală în alte locuri decât cele stabilite de organizator;
– să nu respecte regulile stabilite de organizator privind deplasarea spectatorilor în incinta arenei sportive;
– să refuze părăsirea imediatã a arenei sportive, dacã măsura evacuării a fost dispusã de către personalul de ordine şi siguranţă sau de către forţele de ordine.
În cadrul şedinţei de cooperare au fost stabilite toate detaliile cu privire la organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment, iar organizatorul competiţiei a comunicat Jandarmeriei, următoarele date:
– accesul spectatorilor în stadion se va face începând cu ora 17.00 doar pe bază de bilete, abonamente şi invitaţii.
– partida va fi urmărită de aproximativ 13.000 de spectatori dintre care apreciem 150 susținători ai echipei oaspete;

Pentru a evita blocajele în trafic şi disconfortul creeat prin aceasta, este de preferat să se folosească mijloacele de transport în comun, până în apropierea blocajelor ce vor fi instituite în zona adiacentă stadionului.
Suporterii care se vor deplasa la stadion cu autoturismele trebuie să aibă în vedere faptul că în zona stadionului există posiblitatea să nu găsească locuri de parcare disponibile.
În acest sens, sunt rugaţi să-şi parcheze autoturismele în parcările amenajate în alte zone ale municipiului.
Totodată, persoanele care vor veni la stadion cu autoturismele şi fac deplasarea din alte localităţi, sunt rugate să ia în considerare posiblitatea parcării acestora în apropierea intrărilor în municipiu.
Pentru a evita producerea unor incidente nedorite, este recomandat ca în interiorul autoturismelor să nu fie lăsate la vedere bunuri de valoare care ar putea tenta infractorii.
Începând cu orele 16.30, traficul auto cât și pietonal va fi restricționat pe străzile Stadionului, Al. Vlahuță și Mihai Bravu, iar accesul către tribuna I și peluza I se va face pe:
 Strada Poștei
 Strada Praga
 Strada Sportului

Această măsură va fi aplicată atât la sosire cât și la plecarea de la stadion.
Jandarmeria recomandă spectatorilor să vină la stadion începând cu ora deschiderii porţilor de acces pentru a evita aglomerarea inutilă a acestora.
Ordinea şi siguranţa publică în zona imediată şi în cea apropiată arenei sportive, precum şi menţinerea ordinii publice pe traseele de afluire/defluire ale suporterilor, vor fi asigurate de efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Ploieşti în cooperare cu celelalte forţe participante.