Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), aflată la originea unei alerte de securitate şi la închiderea a 25 de misiuni diplomatice americane, este considerată de Washington ca fiind cea mai activă dintre aripile reţelei extremiste. Creată în ianuarie 2009 din fuziunea aripilor saudite şi yemenite ale Al-Qaida, AQPA a revendicat o serie de atacuri importante, atât în Yemen – unde s-a regrupat, cât şi în exterior, inclusiv o tentativă de a produce o explozie într-un avion de linie american în ziua de Crăciun a anului 2009.
Cinci luni mai devreme, un kamikaze al grupării nu a reuşit să-l ucidă pe actualul ministru saudit de Interne, prinţul Muhammad bin Nayef, detonându-şi bomba pe care o avea asupra sa în prezenţa acestuia.
Acest kamikaze a reuşit să se infiltreze în anturajul prinţului, care a jucat în ţara sa un rol esenţial în lupta împotriva Al-Qaida.
În noiembrie 2010, AQPA a revendicat responsabilitatea trimiterii unor colete-capcană în Statele Unite şi explozia unui avion cargo american, la Dubai, două luni mai târziu.
Cel puţin 25 de ambasade şi consulate americane au fost închise începând de duminică, o măsură de necesitate, potrivit unor aleşi americani, impusă de interceptarea unor discuţii între lideri ai Al-Qaida, care evocă atacuri de anvergură. Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă din Camera Reprezentanţilor, a vorbit despre “una dintre ameninţările cele mai credibile şi cele mai precise pe care le-a văzut de la 11 septembrie”. Un atentat pare “iminent”, a apreciat el pentru CBS.
“Elemente ale Al-Qaida sunt mobilizate”, a anunţat un alt membru al Comisiei, Dutch Ruppersberg, adăugând că Statele Unite sunt informate în legătură cu această situaţie, “pentru că au primit informaţii cu privire la faptul că membri de rang înalt ai Al-Qaida din Peninsula Arabă evocă un atentat major”.
Membrii AQPA s-au regrupat în sudul Yemenului după ce au suferit pierderi enorme în Arabia Saudită. Ei au profitat de absenţa controlului statului în această zonă, unde s-au consolidat.