Pentru că în ultima perioadă s-a mărit frecvenţa cutremurelor în ţara noastră şi nu numai, a apărut firesc şi întrebarea despre cât de pregătite sunt autorităţile române să intervină într-un asemenea caz de dezastru şi care mai este situaţia adăposturilor de protecţie civilă. În privinţa Prahovei, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ,,Şerban Cantacuzino’’ ne-au dat asigurări că sunt pregătiţi să intervină în cazul producerii unui seism.
În privinţa adăposturilor speciale de protecţie civilă funcţionale la nivelul judeţului – singurul refugiu al populaţiei în cazul în care s-ar produce o catastrofă naturală sau un război – acestea sunt insuficiente pentru numărul mare de cetăţeni. Concret, potrivit datelor oferite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ,,Şerban Cantacuzino’’, la nivelul judeţului există 119 adăposturi speciale de protecţie civilă, funcţionale, cu o capacitate de 16.604 persoane, precum şi 4.879 de adăposturi simple (amenajate mai ales la subsolurile blocurilor), cu o capacitate de 84.317 persoane, în total în acestea putându-se adăposti 100.921 de cetăţeni. Dar, în condiţiile în care întreaga populaţie a judeţului Prahova este de 762.900 de persoane, conform datelor ultimului recensământ făcute publice de către Institutul Naţional de Statistică, capacitatea acestor adăposturi este extrem de mică. În ceea ce priveşte Ploieştiul, aici există amenajate 93 de adăposturi speciale de protecţie civilă funcţionale plus alte 221 de adăposturi simple ce pot fi utilizate în perioada post-dezastru. De asemenea, e bine de ştiut că în caz de dezastre, cum ar fi de pildă un cutremur, se pot organiza şi tabere pentru sinistraţi, punându-se totodată în aplicare şi planul de cooperare cu celelalte instituţii ale Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Apărării Naţionale, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor. În plus, col. Nicolae Popescu, inspector şef în cadrul ISU Prahova, ne-a dat asigurări că ,,ISU Prahova este pregătit să intervină în situaţia producerii unui seism, utilizând forţele şi mijloacele din dotare. Dotarea cu tehnică şi echipamente specifice intervenţiei este asigurată prin Programul Operaţional Regional astfel încât ISU Prahova dispune şi de servicii tip SMURD (ambulanţe de tip B şi C) şi de module specializate pentru intervenţia la dezastre (n.n. – post medical mobil, dotat inclusiv cu ATI, care este utilizat în cazul unor dezastre naturale), ba mai mult decât atât în perioada 2014 – 2018 va fi finalizat procesul modernizării în ceea ce priveşte dotarea cu module specifice pentru situaţii de urgenţă’’.
În privinţa adăposturilor de protecţie civilă special construite, trebuie menţionat că acestea se proiectează în timp de pace şi se execută în subsolurile noilor construcţii, de regulă, în subsolul construcţiilor industriale şi în anexele acestora, al construcţiilor social -culturale, administrative al şcolilor de toate gradele, al spitalelor, al complexurilor, al construcţiilor special destinate unităţilor, instituţiilor şi formaţiunilor militare, ele permiţând supravieţuirea în urma atacurilor aeriene sau chimice. Acestea sunt dotate cu instalaţii electrice, tâmplărie metalică etanşă (n.n. – uşi metalice etanşe), instalaţii de filtro – ventilaţie, instalaţii sanitare, pereţii sunt mai groşi, rezistenţi la explozie, suprafaţa minimă alocată unei persoane fiind de un metru pătrat. În cazul adăposturilor simple, amenajate la subsolul blocurilor în care locuiesc cetăţenii şi care nu au dotarea celor special construite, în prezent multe dintre aceste spaţii sunt utilizate de către proprietari drept boxe în care sunt depozitate diverse borcane cu murături, zacusă, gemuri sau alte obiecte. În caz de nevoie, aceste spaţii trebuie eliberate de către proprietari la cererea ISU în maximum 24 de ore.
C.D.
Acasă Realitatea zilei Adaposturile de protectie civila amenajate la nivelul Prahovei sunt insuficiente pentru populatia...