În luna septembrie a.c., o misiune de experţi ai Direcţiei Generale pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor din cadrul Comisiei Europene urmează să sosească în ţara noastră, pentru a evalua eficienţa măsurilor întreprinse, până în momentul de faţă, de către specialiştii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în scopul eradicării pestei porcine clasice. Dacă răspunsul experţilor comunitari va fi unul pozitiv, atunci României i se vor ridica, începând cu anul 2014, restricţiile impuse de Uniunea Europeană privind comercializarea porcilor vii şi a cărnii de porc pe piaţa comunitară. Altfel spus, acest lucru va deschide perspective producătorilor români din industria creşterii porcilor de a participa, nerestricţionat, la comerţul intracomunitar.
Reamintim că, deşi este membră a UE din 2007, în tot acest răstimp, ţării noastre i s-a interzis exportul de carne de porc pe piaţa comunitară din cauza apariţiei bolii pestei porcine. Excepţie a făcut doar compania Smithfield (fostul combinat Comtim) din Timişoara – liderul industriei de creştere a porcilor din România, cu o producţie de 950.000 de capete/anual – care, prin măsurile întreprinse cu ceva timp în urmă, a primit o derogare de export din partea oficialilor de la Bruxelles. După cum ne-a precizat directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, dr Mihai Terecoasă, în eventualitatea în care restricţiile impuse României vor fi ridicate, au şansa de a-şi exporta pe piaţa comunitară o parte din producţia obţinută şi două societăţi comerciale din judeţul Prahova.
C. DUMITRU