Centrul operaþional Ploieşti a lansat, pânã acum, 180 de rachete antigrindinã
Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), şi în perioada următoare, pe lângă temperaturile caniculare vom avea parte, pe raza judeţului nostru, de vijelii şi ploi cu caracter torenţial, însoţite de căderi de grindină. Pentru a limita cât mai mult posibil efectele căderilor de grindină, în principal asupra culturilor agricole din Prahova, angajaţii Centrului operaţional de lansare a rachetelor antigrindină – care funcţionează în cadrul S.C. Electromecanica Ploieşti – trebuie să fie, în permanenţă, cu… arma la picior. Şi chiar sunt! După cum ne-a declarat, ieri, directorul firmei amintite, Dinu Constantinescu, până în momentul de faţă, pe raza judeţului nostru au fost instalate opt puncte de lansare a rachetelor antigrindină, respectiv în zonele Boldeşti-Scăeni, Valea Călugărească, Mehedinţa, Ceptura, Tătaru, Tohani. De asemenea, alte trei centre sunt în curs de instalare în localităţile Câmpina, Băicoi şi Verbila. „În baza unui protocol încheiat cu Administraţia Naţională de Meteorologie, suntem avertizaţi din timp asupra înrăutăţirii vremii, respectiv a apariţiei condiţiilor favorabile căderilor de grindină. Din acel moment, ne sunt suficiente cel mult 10-15 minute pentru a ne putea lua măsurile necesare lansării primei tranşe de rachete în direcţia zonelor indicate ca vulnerabile.
În cursul acestei veri, cei 60 de angajaţi din cadrul Centrului operaţional Ploieşti au lansat deja 180 de rachete antigrindină. Ultima operaţiune de acest gen a avut loc chiar luni, 24 iunie. Conform contractului încheiat cu Ministerul Agriculturii, suprafaţa pe care trebuie să o supraveghem măsoară aproximativ 160.000 de hectare, însemnând nu doar vii, livezi, grădini de legume sau culturi agricole, ci şi anexe gospodăreşti. În ceea ce priveşte eficienţa muncii noastre, practica ne-a dovedit că raportul este de 1 la 7. Adică, la un leu cheltuit, economisim – mai precis, salvăm bunuri în valoare de 7 lei”, a adăugat interlocutorul nostru.
Şi pentru că veni vorba de bani, ca să poată funcţiona în acest an, Centrul operaţional Ploieşti a primit de la Ministerul Agriculturii suma de 2,4 milioane de lei. Dar aceste fonduri n-au fost încasate integral, ci sunt alocate etapizat, până la sfârşitul lunii septembrie 2013, fapt care creează anumite disfuncţionalităţi. Bunăoară, firma Electromecanica Ploieşti – cea care fabrică rachetele antigrindină – nu dispune, în momentul de faţă, de banii necesari achitării materialelor explozive specifice, provenite din import. În acelaşi timp, firma menţionată nu are probleme doar cu banii, ci şi cu hoţii de fier vechi. „În fiecare an, din cauza acestor indivizi, suntem nevoiţi să înlocuim structura metalică a punctului de lansare a rachetelor amplasat la Boldeşti- Scăeni. Nu la fel se întâmplă la Ceptura sau Tătaru, de exemplu, unde primăriile şi-au luat rolul în serios, asigurând paza acestor instalaţii, ale căror beneficii sunt exclusiv în favoarea sătenilor”, ne-a mai precizat directorul Electromecanica.
D. CONSTANTIN