În judeţ, numărul solicitărilor către Ambulanţă a crescut cu 10%

• Ministerul Sănătăţii a cerut activarea măsurilor pentru zilele caniculare
Temperaturile ridicate din ultimele zile au crescut şi în Prahova numărul solicitărilor către Serviciul Judeţean de Ambulanţă cu 10-12%, după cum ne-a declarat Daniel Nicolae, managerul acestuia. ,,În ciuda temperaturilor caniculare pot să vă spun că, până în prezent, nu s-au înregistrat cazuri de lipotimii sau decese, însă a crescut numărul solicitărilor către ambulanţă cu
10 -12 % faţă de o zi normală de lucru din cursul săptămânii. Dacă în mod normal aveam în jur de 300 de solicitări, acum s-a ajuns la 330, iar în topul afecţiunilor predomină cele cardiovasculare’’, ne-a declarat ieri dimineaţă managerul Serviciului de Ambulanţă. Tot în acest context, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse. În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii a cerut serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere. ,,Dacă vom primi o avertizare meteo de caniculă, atunci singura soluţie pentru a putea suplimenta numărul de echipaje pe salvări va fi să sistăm concediile angajaţilor şi chiar să-i chemăm la serviciu pe cei plecaţi în concediul de odihnă.
În prezent, în Ploieşti, Serviciul funcţionează cu 12 echipaje, iar numărul maxim pe care-l putem asigura este de 15, dar asta în condiţiile în care, repet, trebuie să chemăm angajaţii la serviciu din concediu. Aproximativ 10% dintre angajaţi sunt actualmente în concediul de odihnă, adică aproximativ 30 de persoane’’, ne-a mai precizat interlocutorul nostru. De asemenea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova au adresat câteva recomandări populaţiei pentru a diminua efectele nedorite ale căldurii. Astfel, pe cât posibil, trebuie evitată expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00 şi trebuie consumate zilnic lichide (între 1,5 şi 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, dar nici băuturi cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Totodată, nu uitaţi de pălăria de soare, şi purtaţi haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, iar la primele semne de alterare a stării generale de sănătate – dureri de cap, ameţeli, frisoane, vărsături – se recomandă prezentarea de urgenţă la medic.

C.D.