Dupa ce au tras linie, la o luna de la introducerea sistemului de coplata, conducerile spitalelor din Prahova au constatat ca sumele incasate astfel sunt nesemnificative, deoarece foarte putine categorii de pacienti sunt obligati, potrivit legislatiei in vigoare, sa plateasca. Practic, sunt situatii in care sumele provenite din coplata de abia ajung pentru achizitionarea chitantierelor, cat despre venituri suplimentare nici nu poate fi vorba in conditiile in care la unele unitati sanitare s-au strans doar cateva … sute de lei. De aceea, unii dintre managerii spitalelor din Prahova cu care am discutat sunt de parere ca valoarea coplatii ar trebui majorata.
Una dintre cele mai mici sume colectate pe luna aprilie s-a inregistrat la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Ploiesti, respectiv 30 de lei. ,,Pe luna aprilie doar trei paciente s-au incadrat sa plateasca cei 10 lei la externare, majoritatea fiind cazuri venite in urgenta – 90% – sau gravide scutite de la coplata’’, ne-a precizat Mirela Neagu, presedintele Consiliului de Administratie al Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Ploiesti si consilier pe probleme de sanatate al presedintelui CJ Prahova. La Spitalul de Pediatrie din Ploiesti nu s-a incasat niciun leu deoarece copii sunt, de asemenea, scutiti de la coplata. Ceva mai bine la acest capitol s-a situat Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, care a colectat 4.600 de lei pentru luna trecuta.
,,La Spitalul Municipal Ploiesti, in luna aprilie au existat 815 externari, dintre care doar 275 de pacienti s-au incadrat sa plateasca coplata stabilita la 5 lei, rezultand o suma mica – 1.375 de lei’’, ne-a precizat Carmen Dumitru, managerul unitatii sanitare. Nici la Spitalul de Boli Infectioase din Ploiesti nu s-au strans multi bani din coplata pe luna aprilie, respectiv doar 200 de lei.
In conturile Spitalului Orasenesc Sinaia au intrat, in luna aprilie, 800 de lei din coplata. ,,Au fost externati 350 de bolnavi, dintre care doar 80 au achitat cate 10 lei la iesirea din spital. Este o suma extrem de mica, in conditiile in care de abia reusim sa acoperim fondul de salarii, iar costurile indirecte pentru functionarea unui spital – vorbim aici de medicina muncii, contractele cu pompierii etc – trec de 40% din totalul cheltuielilor. Pe de alta parte, consider ca in sistemul de sanatate exista o anumita risipa de resurse financiare si niste prevederi legislative discriminatorii. De pilda, in alte tari unde sunt tratati betivii, acestia platesc o suma de bani pentru spitalizare. Un alt exemplu ar fi urmatorul: daca un bolnav este tratat intr-un spital o zi si apoi este transferat catre o alta unitate sanitara, decontarea se va face doar pentru cea de-a doua unitate de unde va fi externat, desi si in primul spital unde a stat i s-au administrat medicamente, tratamente’’, ne-a declarat dr. Constantin Roman Tamaduianu, directorul medical al Spitalului Orasenesc Sinaia.
La Spitalul Orasenesc ,,Sf. Filofteia’’ din Mizil, suma colectata din coplata a fost de 220 de lei. ,,Dupa parerea mea, aceasta coplata nu are niciun impact, este o suma mult prea mica. De aceea cred ca ar trebui majorata, ca sa fie intr-adevar un venit suplimentar pentru spitale’’, ne-a precizat Leonard Rosu, managerul Spitalului Orasenesc ,,Sf. Filofteia’’ din Mizil.
Reamintim ca prahovenii internati incepand cu data de 1 aprilie a.c. in spitalele din judet, si care nu s-au incadrat in categoriile exceptate prin lege de la achitarea coplatii au fost obligati sa plateasca la externare o suma cuprinsa intre 5 lei si 10 lei, in functie de cum s-a decis in consiliul de administratie al fiecarei unitati spitalicesti. In ceea ce priveste categoriile scutite de la plata coplatii, acestea sunt: minorii, majorii cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani, daca sunt elevi sau absolventi de liceu (pana la inceperea anului universitar), ucenicii sau studentii daca nu realizeaza venituri din munca, tinerii cu varste de pana la 26 de ani proveniti din sistemul de protectie a copilului care nu realizeaza venituri din munca sau nu beneficiaza de ajutor social, persoanele persecutate politic in perioada comunismului, veteranii de razboi, invalizii si vaduvele de razboi, revolutionarii, persoanele cu handicap, bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, femeile insarcinate si lauzele fara venit sau cu venituri sub salariul de baza minim brut pe tara. Scutiti de coplata sunt si pacientii carora li se acorda servicii medicale spitalicesti pentru care criteriul de internare este urgenta.
C. DOBRE
Acasă Realitatea zilei In spitalele prahovene, din coplata incasata pe luna aprilie s-au strans sume...