Nemurirea o castigi numai daca pe timpul vietii faci lucruri de care nu sunt capabili muritorii – afaceri cu statul si alte ghidusii. Astfel se castiga un loc in anticamera sfintilor si posibilitatea de a deveni mucenic demn de a isca dezbateri in Parlament pentru inca o zi libera la bugetari. Sau macar pentru o dezlegare la peste.
Despre un astfel de precursor intr-ale sfinteniei – care intrupeaza aspiratiile si naravurile multora dintre noi – se vorbeste neintrebat si la reuniuni celebre: betii, claca, si, desigur, in Parlament. CV-ul unui om din asta poate inmuia si cele mai tari inimi, care sustin ca nu mai este nevoie de inca o zi libera in Romania, cum ziceam, si se citeste astfel:
“Sfantul J. s-a nascut din convingerea ca aterizarea pe Jupiter si reducerea TVA la paine pot fi realizabile. De mic copil, intrucat nu putea sa ajunga cu picioarele la acceleratia Rollsului pe care i-l cumparase tacsu, s-a catarat pe un stalp. De-acolo a strigat: “Ce mica e lumea, frate !” (Unii spun ca a zis ca-i proasta, dar la Biserica si la televizor s-a zis ca aia il au pe necuratul in ei). Acolo, sus, cocotat, a facut si clasa pregatitoare, si facultatea, si inchisoarea. A cautat, din frageda pruncie, sa dea o mana de ajutor amaratilor. Astfel cobora noaptea in localitatile din mediul urban si fura cocosii, sa nu mai caraie aia dimineata, sa le aduca aminte satenilor ca trebuie sa mearga la coasa. De-aia se zice ca multi dorm pe ei !
Totodata, in calitatea pe care o dobandise – de mare cocotat – a lansat multe amendamente la deciziile instantelor. Nici cand site-ul instantelor incremenea, el tot nu tacea. Asa s-a nascut precedentul judiciar de a comenta la televizor deciziile judecatorilor si, in ultima instanta, libertatea presei.
Din cand in cand, dadea o fuga prin localitate si-si lua birul. Asa s-au nascut descinderile de azi, daca nu stiati. Campania “ Fii cu ochii pe casa” l-a indoit un pic, in sensul ca fraierul a lasat ochii in jos, pe verticala. Atunci, lumea a zis “ Ce rusinos e, ca o fata mare !”. Numai ca, pe prostovan – prin acest apelativ se demonstreaza, daca mai era nevoie, ca totusi este om din popor – l-a luat cu ameteala. Unii au zis ca i s-a facut negru inaintea ochilor cand a citit factura la intretinere, dar maestrul a cazut, pur si simplu, in cap. Iar despre aia care cad in chifla, se stie cum umbla vorba lumii, nu-i cazul sa intram in amanunte aici. Un cat de cat hai a fost cand sa schimbe stalpul – din lemn in beton, ca asa au vrut electronii de la Lumina. Pana la urma, tot ca el a ramas, iar exproprierile pentru cauze de utilitate personala nu l-au vizat. Autostrada – imaginara, fireste – trece chiar la radacina stalpului si face larma. Astfel, Sfantul J., in loc sa–si odihneasca ciolanele noaptea, sta treaz. Opozitia zice ca sta la baute, sustinatorii – ca se roaga pentru popor. Noi ii credem pe ultimii, ca-s mai multi, desi unii se jura ca l-au vazut jucand Solitaire pe calculator.
Infrangand cele trebuitoare trupului – droguri de mare risc, alcool metilic si tigari – si hranindu-se numai cu cele trebuitoare sufletului – fonduri nerambursabile – asa si-a petrecut viata pana la expirarea mandatului. Care, de regula, dureaza mai mult decat o viata. A avut, ca orice martir, momente mai grele. Astfel, avea vedenii si aratari, cum ar fi: sosele asfaltate, Palatul de Justitie din Ploiesti – terminat, reducerea numarului de parlamentari si alte chestii din astea, la care nici nu mai viseaza vreun muritor. Chiar daca nu s-au indeplinit, vedeniile astea au avut darul de a-i face pe multi sa creada, fara sa cerceteze, in doua lucruri: sfintenia votului si melodia lui Smiley – “Cai verzi pe pereti”. De altfel, chiar si vaduvele veneau la el, sa-l intrebe daca e cazul sa faca parastase in serie sau in paralel. Mai exact: in aceeasi zi si barbatului, si amantului oficial, si postasului, sau in cate-o sambata pentru fiecare. Chestiunea se dezbate la carciuma, care-i for decizional” .
To be continued, fie si cu el in arest !
Florin TANASESCU