Dintotdeauna, cetatenii au asteptat de la liderii lor nationali cuvinte de imbarbatare, asigurari de mai bine, chiar promisiuni care sa fie infaptuite. Recent, o informatie de presa ne aducea la cunostinta ca presedintele SUA – Barack Obama – le-a declarat, intr-un discurs adresat concetatenilor sai, ca America trebuie sa aiba cele mai bune autostrazi, cele mai bune scoli, cele mai bune spitale etc., cu alte cuvinte, tot ceea ce este mai bun in asta lume sa ajunga in beneficiul oamenilor pe care s-a angajat sa-i conduca. Respectivul discurs nu a fost facut cu ocazia vreunei campanii electorale, ci in virtutea mandatului pe care abia l-a inceput a doua oara, deci nu urmarea sa-i…ameteasca pe cei care l-au ales sa le conduca destinele.
Auzind astfel de cuvinte, mi-am dat seama, imediat, ca la noi, pe meleagurile carpatine, astfel de discursuri nu se practica, ele avand, totusi, corespondent in tot felul de…vorbe, rostite – bineinteles, tot de seful statului – in functie de dispozitia mai buna sau mai proasta a acestuia; si, fireste, neaparat, in directa corelatie cu interesul sau personal. Exemplele sunt cu duiumul de-a lungul celor doua mandate prezidentiale basesciene, de la promisiunile de intalnire –tot la trei luni, in Piata Universitatii – cu cetatenii, la asigurarile ca nu vom avea parte de efectele crizei economice si ca nu se vor taia salariile si pensiile, pana la angajamentul de a se lasa de politica la incheierea mandatului prezidential. Cum bine se stie, toate vorbele sale n-au avut corespondenta in realitate decat…pe invers! Culmea este ca, dupa promisiunea de a se lasa de politica, a renuntat foarte usor la o asemenea atitudine, promitand ca va alege el masa la care se va aseza, pentru ca, apoi, dl presedinte Basescu – omologul lui Barack Obama – sa-si reconsidere toate aceste vorbe si sa sugereze ca, totusi, se va lasa de politica!?!
Fata de astfel de situatii, romanul are o vorba si anume ca „o intoarce ca la Ploiesti”, iar noi, prahovenii, cel putin, stim de ce. Seful statului nostru, cu alte cuvinte, nu este in stare sa ne ofere un discurs plauzibil, credibil, in care sa-ti pui sperantele. De cand partidul sau de suflet a pierdut puterea, vorbele sale nu fac altceva decat „sa bombardeze” USL si pe liderii sai – acuzandu-i permanent si pentru ceea ce fac, si pentru ceea ce nu fac – sau sa ne trimita, insistent, cu vreo cinci ani in urma, la referendumul pe care el nu l-a aplicat in patru ani, dar pe care vrea sa-l infaptuiasca USL imediat. De fapt, si modernizarea statului, lupta impotriva coruptiei, depolitizarea institutiilor bugetare – inclusiv traiul mai bun pe care ni-l promitea cand pohtea fotoliul din Cotroceni – au ramas, la randu-le, tot vorbe-n vant. Dl presedinte Basescu nu ne-a oferit, cred, niciodata, vreun autentic discurs prezidential; ceea ce a rostit domnia sa si cand trebuia, si cand nu trebuia, nu au fost decat vorbe de presedinte-jucator!
Leon CHIRILA