În viitorul apropiat, ca o măsură de creştere a siguranţei în exploatare, toate ascensoarele destinate persoanelor urmează să fie prevăzute cel puţin cu o instalaţie de iluminat electric permanent a puţului (n.n. – spaţiul dintre pereţii de susţinere pe unde circulă cabina ascensorului). Pe de altă parte, pentru evitarea riscului de cădere a persoanelor în puţul ascensorului, sub podeaua acestuia va trebui să fie montată o apărătoare suplimentară, conform noilor standarde europene.
Măsurile menţionate sunt incluse într-un ordin al inspectorului de stat şef al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat şi publicat în Monitorul Oficial al României din 21 februarie 2013. După cum aveam să aflăm, doar ascensoarele construite în ultimii ani dispun de o asemenea dotare. Tocmai de aceea, prevederile prezentului ordin se aplică începând cu data de 1 septembrie 2013 pentru fiecare ascensor care va fi scadent la verificarea tehnică periodică, „urmând să se acorde o nouă scadenţă de funcţionare numai în cazul îndeplinirii măsurilor amintite”.
La nivelul judeţului Prahova (respectiv în blocurile de locuinţe, sedii de firme sau de instituţii, spitale, hoteluri ;.a.) există în funcţiune aproximativ 600 de ascensoare destinate transportului de persoane. Din fericire, în ultimii ani, nu s-a mai înregistrat niciun incident cu consecinţe deosebite (vătămări corporale grave sau decese) în urma defectării sau neutilizării corespunzătoare a lifturilor.
C.DUMITRU