Romania, obligata sa returneze UE 17,7 milioane de euro cheltuite incorect

Comisia Europeana a cerut, recent, Romaniei returnarea sumei de 17,7 milioane de euro cheltuite incorect in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). Este vorba, intre altele, despre deficiente ale controalelor privind eligibilitatea si legalitatea cheltuielilor beneficiarilor, controale incomplete privind parcelele si registrele agricole. Masuri similare au fost luate si in cazul altor 21 de state membre ale UE, carora li s-a solicitat retunarea, in total, a 414 milioane de euro, cheltuite necorespunzator prin Politica Agricola Comuna. Conform comunicatului Comisiei Europene, cele mai mari returnari, in valoare de 129,4 milioane de euro, revin Marii Britanii, urmata de Italia cu 66 milioane de euro, Spania cu 40,6 milioane de euro, Polonia cu 34,4 milioane de euro, Spania cu 16 milioane de euro.

La Ploiesti, examen pentru atestarea ca detectiv particular

La data de 26 martie 2013, la sediul IJP Prahova (Str. Vasile Lupu nr. 60, Ploiesti) va avea loc examenul de atestare a calitatii de detectiv particular. Cei interesati trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: sa aiba cetatenie romana, cetatenia unuia dintre statele UE ori a celor ale Spatiului Economic European; sa posede cel putin studii medii si sa fie absolvent al unei scoli postliceale de detectivi; sa fi indeplinit functia de politist ori lucrator in institutii publice cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice sau sigurantei nationale ori sa fi absolvit o institutie de invatamant superior; sa fie apt din punct de vedere medical; sa nu fi fost condamnat pentru infractiuni savarsite cu intentie. Dosarele cu documentele aferente se depun la sediul IJP Prahova, pana la data de 11 martie 2013, orele 12.00. Dupa obtinerea avizului de inscriere la examen, persoana in cauza va achita tariful de 130 lei, pentru sustinerea examenului de atestare a cunostintelor.

Nenumarate deficiente constatate in unitatile alimentare

In perioada 25 ianuarie – 21 februarie a.c., inspectorii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au efectuat nenumarate controale in unitati din industria alimentara, iar pentru deficientele constatate au aplicat amenzi in valoare totala de 127.600 de lei. Intre firmele prinse “pe bec” figureaza si una din Prahova care, pentru depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, a fost amendata cu 4.000 de lei. Principalele deficiente depistate, in urma acestor controale la nivel national, au constat in comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate expirat; incalcarea normelor sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor; spatii de productie sau de depozitare, utilaje si ustensile neintretinute igienic; etichetarea necorespunzatoare a produselor.