• Acesta va deveni functional cel mai devreme in anul 2016
Proiectul „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP) ce presupune crearea celui mai puternic laser din lume la Magurele – langa Bucuresti- va reprezenta o oportunitate pentru initierea celor mai inovative proiecte de cercetare, cu aplicatii in foarte multe domenii. Prof. dr. ing. Dragos Ciuparu de la Facultatea de Tehnologia Petrolului si Petrochimie a Universitatii Petrol-Gaze din Ploiesti s-a ocupat indeaproape de promovarea proiectului, impreuna cu alti specialisti, in perioada 2010-2012, cand a fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.
Acesta ne-a precizat, ieri, ca primele demersuri realizate de cercetatorii europeni in scopul crearii unui laser de mare putere au inceput inca din 2007. Atunci a fost constituit un proiect finantat de Comisia Europeana ce a avut in vedere stabilirea unei strategii de cercetare pentru laser. „Initial, cercetatorii au propus construirea unui laser de 150 de petawati, dar si-au dat seama ca nu exista tehnologia care sa dea asigurari ca se poate realiza asa ceva. Atunci au decis realizarea a trei infrastructuri in care sa fie folosite tehnologii diferite. S-a convenit ca laserele sa fie amplasate in trei locuri, dar sa functioneze integrat, fiind alese ca locatii: Praga (Republica Ceha), Szeged (Ungaria) si Magurele. In fiecare dintre aceste localitati va exista un laser cu tehnologie diferita, cu aplicatii in multe domenii. Fiecare dintre acestea va avea o putere de 10 petawati, dar fluxul de energie al celui de la Magurele va fi cel mai mare, prin adaugarea fasciculului Gamma, ce face ca acea cantitate de energie ce ajunge pe o suprafata ingusta sa fie cea mai mare si sa poata initia reactii nucleare”, ne-a precizat Dragos Ciuparu.
Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica (institutie desfiintata in prezent) a aprobat proiectul si l-a inaintat Comisiei Europene, care si-a dat aprobarea pentru derularea lui, in toamna anului trecut. „Ofertele pentru faza de constructie au fost deschise si urmeaza sa fie selectata foarte curand firma care va construi toate cladirile. Sunt lansate, deja, si licitatiile pentru realizarea laserului si pentru cea a fasciculului Gamma. Ar trebui ca acest laser sa fie functional cel mai devreme la jumatatea sau la finalul anului 2016”, ne-a precizat Dragos Ciuparu. „Componentele sistemului de laser si cele ale fasciculului Gamma vor fi amplasate pe o platforma ce va avea dimensiunea unui teren de fotbal. Constructia va fi moderna si va avea un sistem de arcuri care sa o faca independenta de scoarta terestra. Astfel, vor fi eliminate efectele unui cutremur sau ale unor vibratii cauzate de circulatia vehiculelor grele pe centura Bucurestiului”, ne-a mai declarat acesta.
UPG Ploiesti, alaturi de alte universitati din tara, este implicata in prezent in identificarea unor modalitati de utilizare a laserului de la Magurele, care va fi de 10 ori mai puternic decat cel mai performant laser existent in prezent in lume. Cu ajutorul lui vor fi realizate, in principal, studii de fizica nucleara, dar vor putea fi efectuate cercetari si in multe alte domenii: chimie, biologie, inginerie, fizica, astrofizica, medicina, industrie etc.
Ana MAXIM