Astazi, de 1 Decembrie, fiecare dintre noi ar trebui sa simta tricolorul in suflet, sa-l aiba sub priviri. Este ziua in care ar trebui sa ne simtim mai legati de simbolurile nationale, de radacini, oriunde ne-am afla.
Chiar daca, ieri, sarbatoarea Sfantului Andrei a pregatit Ziua Nationala a Romaniei cu soare extrem de generos si temperaturi in termometre care mai degraba anuntau sosirea primaverii, totusi, ziua de 1 Decembrie 2012 este putin altfel fata de alti ani.
Unul dintre motive ar fi faptul ca prima zi a lunii decembrie este inclusa si in calendarul campaniei electorale, un prilej in plus pentru politicieni sa apara din nou in fata poporului cu tricolorul la reverul hainei, in actiunile organizate special, pentru a arata ca si ei simt romaneste.
Numai ca a simti romaneste, astazi, de 1 Decembrie, nu inseamna sa te afisezi in fata statuii unui domnitor cu gandul doar la baia de multime, sa te-nchini fortat in timpul scurtei slujbe oficiate de preoti, sa nu mai contenesti sa strangi mainile cunoscutilor sau necunoscutilor, dar sa fii cu gandul tot la partid, la campania electorala, la sondaje, la sloganuri electorale etc.
Iar toate acestea se intampla pentru ca, in ciuda faptului ca poporul isi doreste, tot mai insistent, sa traiasca intr-o tara in care sa fie cat mai multa liniste si intelegere la nivelul institutiilor statului, sa fie pretuite cultura si valorile nationale, politicienii dau senzatia ca traiesc doar intr-o lume a lor, in care demagogia detine capul de afis.
Joi seara, presedintele Romaniei a sustinut, la Cotroceni, un discurs special pentru Ziua Nationala a Romaniei. A vorbit despre intemeietorii natiunii, despre Uniunea Europeana si NATO, despre unitatea sufleteasca a poporului roman, despre faptul ca gandurile sale sunt alaturi de toti romanii, oriunde s-ar afla ei, indemnand ca n-ar fi rau ca fiecare locuitor al tarii sa arboreze, in curte sau la fereastra, cate un steag tricolor. Dar, ca sa nu se dezica de propriul sau stil, seful statului a vorbit si despre cat de dezbinata este societatea romaneasca in actualul context politic. Concret, acesta a mentionat ca societatea romaneasca nu trebuie sa urmeze rupturile din viata politica, iar romanii n-ar trebui sa accepte sa le fie distruse institutiile din cauza unor interese politice. Prin urmare, iata inca un motiv pentru care ziua de 1 Decembrie 2012 nu poate fi comparata cu altele. Sa afirmi ca societatea este dezbinata din cauza contextului politic, dar sa nu recunosti ca si tu ai partea ta de vina, este curata demagogie, dupa cum este pacat sa spui ca gandul tau este alaturi de cei pe care-i reprezinti oriunde s-ar afla ei, din moment ce el nu mai este considerat presedintele tuturor romanilor (a se vedea rezultatul referendumului din aceasta vara!).
Oare cine este de vina pentru faptul ca politicul a acoperit totul, ca sunt dispute ? Politicienii uita ca, inainte de a avea carnet de partid, in primul rand sunt romani. Iar ca sa simti romaneste nu-ti trebuie cine stie ce functii obtinute mai mult sau mai putin pe competenta ori la vot, atunci cand este an electoral. Nu. Trebuie mai intai sa-ti amintesti care iti sunt radacinile, care iti sunt valorile si cultura. Si pentru ca astazi este 1 Decembrie, pentru politicieni poate fi o zi pentru un alt inceput in care sa poata spune ca simt romaneste, si ca au, intr-adevar, tricolorul in suflet!

Nicoleta DUMITRESCU