Nu cumparati carne de porc din locuri sau spatii neautorizate si nesupravegheate sanitar-veterinar !
In mod traditional, in apropierea Sarbatorilor de Craciun creste consumul de produse de origine animala si, in special, cel de carne de porc. Pentru evitarea posibilelor toxiinfectii alimentare sau a infestarii consumatorilor cu parazitul „Trichinella spiralis”, conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova le recomanda cetatenilor sa nu cumpere carne de porc si nici produse sau preparate obtinute din aceasta de la persoane neautorizate sau din locuri ori spatii neautorizate si nesupravegheate sanitar-veterinar. Pe de alta parte, sacrificarea porcului in propria gospodarie si consumarea acestuia in familie, fara controlul sanitar-veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, pot avea consecinte grave. Astfel, daca porcul este bolnav de trichineloza, cei care au consumat carnea infestata risca sa se imbolnaveasca si sa fie supusi unui tratament medical indelungat si, in plus, exista posibilitatea aparitiei unor complicatii si reactii adverse. Asadar, nu consumati carnea porcului sacrificat in propria gospodarie pana nu obtineti de la medicul veterinar confirmarea ca a fost examinata pentru „Trichinella spiralis”, iar rezultatul este negativ. Recomandarea este valabila si in cazul carnii provenite de la porcii mistreti. In eventualitatea in care medicul veterinar constata ca rezultatul analizelor este pozitiv, proprietarul porcului va fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului.
Daca intentionati sa vindeti surplusul de porci vii in targuri sau oboare, pentru a nu risca sa fiti amendati, verificati daca acestea sunt autorizate sanitar-veterinar si, in plus, daca sunt supravegheate de catre un medic veterinar. De asemenea, la intrarea in targ sau obor, solicitati medicului veterinar examinarea animalelor pe care doriti sa le vindeti, pentru a vedea daca sunt apte consumului uman. Este interzisa sacrificarea porcilor si comercializarea carnii in targurile sau oboarele de animale ori in vecinatatea acestora.
Pentru a sesiza eventuale nereguli intalnite in domeniul sigurantei alimentelor, cetatenii interesati pot apela, gratuit, din orice retea, la telefonul 0800 826 787 („Call Center“-ul ANSVSA).
D. CONSTANTIN














