Zapada si gerul din ultimele zile au dus la aparitia turturilor – unii de dimensiuni impresionante – ce pun in fiecare clipa in pericol sanatatea trecatorilor. O astfel de „sabie” de gheata, prinsa de acoperisul unei cladiri, am fotografiat si noi, in zona centrala a Ploiestiului. Chiar in acel moment, pe sub stratul de gheata a trecut o femeie care, probabil, nici nu a sesizat pericolul.
In aceasta perioada, trecatorii trebuie sa fie cu ochii in patru, deoarece ranile provocate de turturi pot fi foarte periculoase, existand cazuri in care victimele au ajuns, in stare grava, la spital. Foarte multi ploiesteni, insa, fiind mai atenti sa nu alunece pe gheata, nu mai reusesc sa ocoleasca si cladirile ce au acoperisurile pline de turturi. Proprietarii cladirilor au obligatia sa inlature zapada si turturii ce atarna de acoperisuri. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Locale Ploiesti, Evelina Nicolae, conform HCL nr. 228 din 2006, pentru neefectuarea sau efectuarea necorespunzatoare de catre persoanele fizice sau juridice a operatiilor de mentinere a curateniei, inlaturare a zapezii, a ghetii sau a poleiului, a trotuarelor si a rigolelor (inclusiv a gratarelor gurilor pluviale) din dreptul locuintei sau a sediilor se aplica amenzi intre 500 si 1500 de lei (pentru persoane fizice) si intre 1000 si 2500 de lei (pentru persoane juridice).
De la caderea primei ninsori din acest sezon si pana in prezent, Politia Locala Ploiesti a acordat doar avertismente – in numar de 37 – in special persoanelor juridice – reprezentanti ai unor magazine si centre comerciale din zonele intens circulate ale orasului.
A.M.