Chiar daca americanii traiesc pe alt picior in ceea ce priveste viata de zi cu zi si dupa un alt fus orar, in ultimele zile, in Romania, n-a fost post de televiziune care sa nu trateze, pe larg, alegerile prezidentiale din cea mai puternica tara a lumii. Ieri de dimineata, cand cocosii dadeau trezirea romanilor pentru o noua zi, in SUA s-au anuntat rezultatele oficiale: Barack Obama a castigat un al doilea mandat la Casa Alba.
In conditiile in care intre campaniile electorale din America si din Romania exista o diferenta ca de la cer la pamant, totusi, avand in vedere ca si politicienii de pe la noi se pregatesc sa dea startul promisiunilor in speranta accederii la un post de parlamentar, poate n-ar fi rau ca acestia din urma sa ia ca exemplu cum si in ce fel se face, de fapt, campanie electorala. Nu de alta dar, pana si declaratiile lui Obama spuse dupa confirmarea ca a fost reales presedinte dau clasa politicienilor de pe la noi care nu pierd nicio ocazie sa se laude ca dorm sub perna cu statutul partidului pe care il reprezinta.
“Ati votat pentru actiune, nu pentru politica!”; “Ne-ati ales sa ne concentram pe locurile voastre de munca”, nu pe ale noastre”; “Toti suntem o familie, ne ridicam si ne prabusim impreuna, ca o singura natiune, ca un singur popor. Ne-ati amintit ca desi drumul a fost greu, ne-am ridicat si am luptat pentru a gasi drumul”; “Iubire, datorie, patriotism”, sunt doar cateva franturi din discursul invingatorului Obama in competitia pentru alegerile prezidentiale din America. Mai mult decat atat, unul dintre mesajele postate de catre acesta – “Inca patru ani!” – insotit de o fotografie in care Obama o imbratiseaza pe sotia sa, a devenit si cel mai popular mesaj din toate timpurile.
Din 1990 incoace, la cate campanii electorale a avut parte Romania, a existat vreun mesaj de candidat care sa ramana in analele politicii romanesti?! Nici vorba! Poate doar celebra zicala a locatarului de Cotroceni, Traian Basescu – “Iarna nu-i ca vara!” In rest, dupa cum s-a vazut in ultimii ani, inclusiv in campania electorala a alegerilor locale din aceasta vara, mai toti politicienii s-au folosit de tehnica plagiatului, in speranta captarii atentiei electoratului. De fiecare data cand au dat drumul la “robinetul” promisiunilor, acestia au considerat ca …au descoperit America in ceea ce priveste tehnica discursului!
Ca urmare, ramane de vazut in ce masura, din 9 noiembrie a.c, cand va incepe campania electorala pentru alegerile parlamentare, candidatii la functiile de deputat sau de senator vor invata din greselile “colegilor” politicieni. Cu siguranta, insa, in discursurile acestora nu se va strecura o declaratie de genul “Ne veti vota pentru actiune, nu pentru politica” ori “ Ne veti vota ca sa ne concentram pe locurile voastre de munca, nu pe ale noastre”! In schimb, cu siguranta, din discursurile unora dintre candidati nu va lipsi mesajul devenit deja cel mai popular din istoria Americii- “Inca patru ani!”, dar intr-o alta maniera, de genul:” Daca ma veti vota pentru inca un mandat, inca patru ani voi face totul pentru dumneavoastra”.Asta in ciuda faptului ca realitatea si electoratul ii contrazic in ceea ce priveste adevarata activitate in slujba acelora care i-au votat acum patru ani!
Nicoleta DUMITRESCU