Oamenii de stiinta au enuntat formula cu sansele fiecarei femei de a ramane gravida. Aceasta combina informatii despre scaderea fertilitatii odata cu varsta impreuna cu timpul de incercare de a forma o familie.
De exemplu, cercetatorii au stabilit ca o femeie sanatoasa de 25 de ani, care a incercat sa ramana gravida in ultimele sase luni, are 15 la suta sanse sa fie gravida in urmatoarea luna.
La 30 de ani, sansele scad la 13 la suta, iar la 35 de ani, acestea ajung sa fie sub 10 la suta.
O femeie de 40 de ani care a incercat sa ramana gravida in ultimele sase luni are cinci la suta sanse sa i se indeplineasca visul in urmatoarea luna.
Calculele indica faptul ca o femeie de 25 de ani care a incercat sa aiba un copil in ultimele 13 luni are sub 10 la suta sanse sa ramana gravida.
Conform cercetatorilor, cei care vor sa‑si intemeieze o familie ar trebui sa aiba un an de incercari pana sa apeleze la ajutorul doctorului, dar acest lucru este influentat si de varsta lor.
Profesorul Geraldine Hartshorne a dat cateva sfaturi cuplurilor care vor sa aiba un copil.
“Oamenii sunt jenati si suparati si nu vor sa apeleze la doctor. Barbatii, de obicei, sunt si mai reticenti. Cu cat timpul trece si cei doi incearca sa-si intemeieze o familie incep sa fie stresati si afectati, iar aceste lucruri ii influenteaza negativ si nu isi mai doresc sa faca sex. E greu sa accepti ca ai o problema si iti trebuie sfatul medicului, asa ca acest studiu iti poate spune atunci cand trebuie sa te ingrijorezi”, a spus el despre cercetarea oamenilor de stiinta de la Universitatea Warwick si de la Scoala Economica din Londra.
Ea a mentionat ca exista riscul de probleme de sanatate pentru copil daca timpul de incercare de a avea unul este mare.
Geraldine Hartshorne a precizat ca “fumatul sau faptul ca ai probleme cu greutatea” nu sunt factori negativi determinanti in conceperea unui copil, dar “un stil de viata sanatos creste sansele ca sanatatea copilului sa fie buna”.