Informatiile referitoare la fenomenele demografice din judet centralizate, recent, de Directia Judeteana de Statistica Prahova, pe primele sapte luni ale anului in curs, sunt destul de ingrijoratoare: tot mai putini copii se nasc si creste numarul prahovenilor care se sting din viata. Daca in primele sapte luni ale anului 2011 erau inregistrati 3.742 de nou-nascuti, in perioada similara a acestui an s-au nascut 3.708 copii. In schimb, in perioada ianuarie – iulie 2012 au decedat 6.275 de prahoveni, cu 332 mai multi decat in primele sapte luni ale anului trecut. Bolile aparatului circulator reprezinta – la fel ca si in anii anteriori – cauzele principale ale deceselor, 64, 4 % dintre prahovenii trecuti in eternitate suferind de astfel de afectiuni.
16, 2 % dintre prahovenii care s-au stins din viata in intervalul de timp amintit din acest an au fost afectati de tumori, 5,9% au suferit de boli ale aparatului digestiv, 5,8% – de boli ale aparatului respirator, iar 2, 9% au decedat din cauza leziunilor traumatice sau in urma otravirilor. 39 de copii cu varste sub un an si-au pierdut viata in primele sapte luni ale acestui an, cu doi mai multi fata de cei inregistrati in perioada similara a anului trecut. Sporul natural la nivelul judetului ramane negativ (- 2.567 de persoane, in 2012 ).
In perioada ianuarie – iulie 2012, numarul casatoriilor a scazut usor, fiind inregistrate 1.704 – cu 11 mai putine decat in aceeasi perioada a anului trecut. Imbucurator este faptul ca, la nivelul judetului, tot mai putine cupluri decid sa puna capat casniciilor. Doar 622 de divorturi au fost inregistrate in perioada amintita, fata de 937 – cate au existat in primele sapte luni ale anului trecut.
A.M.