Guvernul a stabilit, sambata, ca alegerile parlamentare vor avea loc in 9 decembrie. Anuntul a fost facut de catre purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, dupa sedinta de sambata a Executivului.
Zaharescu a precizat ca astfel, zilele libere din preajma datei de 1 Decembrie, in care cetatenii pot fi plecati din localitatile de domiciliu, nu vor afecta participarea la vot.
“In urma unei discutii, in sedinta de Guvern, s-a ajuns la concluzia ca 30 noiembrie este prima zi libera de Sf. Andrei, urmeaza 1 Decembrie, Ziua Nationala, si este posibil ca foarte multi cetateni sa plece catre alte localitati. Alte localitati inseamna chiar si in judetul limitrof. Acei cetateni sunt obligati sa voteze in circumscriptia in care sunt arondati si pentru a nu fi aceasta incurcatura s-a optat pentru data de 9, duminica, in care nu este nimic altceva, decat toata lumea acasa”, a declarat Andrei Zaharescu.
Acesta a precizat ca, in conditiile stabilirii datei de 9 decembrie pentru alegerile parlamentare, nu crede ca mai este valabila solicitarea premierului de a se discuta cu PDL pentru stabilirea alegerilor in data de 25 noiembrie.
Pentru organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare guvernul a alocat un buget total de 199 milioane lei, aproape dublu fata de suma alocata in vederea desfasurarii alegerilor legislative din 2008.
La alegerile parlamentare, din decembrie 2012, alegatorii pot vota doar in colegiul in care isi au domiciliul si numai cu actul de identitate (B.I. , C.I.).