• Productia de porumb la hectar – aceeasi ca-n 2007
• Producatorii agricoli care au culturi compromise vor primi despagubiri

Efectul temperaturilor extrem de ridicate din aceasta vara si mai ales a lipsei precipitatiilor se vede cel mai bine acum, la vremea culesului roadelor pamantului. Din pacate, cei mai multi dintre agricultorii prahoveni fluiera a paguba, jumatate din suprafata de teren prevazuta pentru culturi agricole fiind afectata de seceta. Cel mai grav este ca, hambarele nu vor mai avea cu ce sa fie umplute, asa cum s-a intamplat in 2011, productia de porumb la hectar din acest an, de exemplu, fiind comparabila cu cea din anul 2007!

Demarat acum doua saptamani, culesul porumbului le-a confirmat agricultorilor prahoveni ca pana si painea saracului – mamaliga – va fi mult mai putina, in comparatie cu alti ani. Daca, in 2011 de pilda, productia de porumb a fost de 5,5 tone/hectar, acum, rezultatele sunt mai mult decat slabe – respectiv intre 2.500-2.700 de kg/hectar, productia fiind comparabila cu cea din anul 2007, cand Romania a avut parte de o cumplita seceta, exact ca in aceasta vara. Ca urmare a productiilor slabe, si pretul pietei cerealelor a inceput sa urce. Astfel, conform informatiilor noastre, deja un kilogram de porumb boabe se vinde cu un leu si zece bani, in conditiile in care, anul trecut, aceeasi cantitate se putea cumpara cu doar 60 de bani. Nici pretul graului n-a stat pe loc, un kilogram vanzandu-se acum cu preturi cuprinse intre un leu si 30 de bani si un leu si 40 de bani, in timp ce anul trecut un kg de grau se putea cumpara cu doar 70 de bani.
Conform informatiilor reprezentantilor Directiei pentru Agricultura Prahova, jumatate dintre cele 140.000 de hectare de culturi agricole ( pe 70.000 de hectare s-a cultivat porumb) sunt afectate de seceta. In conditiile in care cei mai multi agricultori prahoveni fluiera acum a paguba, exista pentru ei si o veste buna. Conform unui comunicat de presa pe care l-am primit, ieri, pe adresa redactiei, producatorii agricoli ale caror culturi in teren arabil au fost afectate de seceta in anul agricol 2011-2012 vor primi despagubiri de la stat, sprijinul financiar constand in acordarea a 100 lei/hectar. Conform prevederilor legale, despagubirile vor fi acordate producatorilor care utilizeaza teren arabil intre un hectar si 10 hectare, fermierii care utilizeaza suprafete mai mari de 10 ha urmand sa primeasca 1000 lei/hectar, beneficiari putand fi atat persoanele fizice, cat si cele juridice. De asemenea, vor putea primi despagubiri si producatorii agricoli care nu sunt inscrisi la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), conditia fiind ca sa fi utilizat minimum un hectar de teren arabil. In vederea obtinerii sprijinului financiar, solicitantii trebuie sa se adreseze, in scris, pana pe data de 15 octombrie a.c., Directiei pentru Agricultura Prahova, cu sediul in Ploiesti, strada Anton Pann nr.7, alaturi de cerere fiind nevoie de depunerea si a altor documente, printre care dovada ca persoana in cauza are cont activ la banca sau trezorerie, copie de pe cererea de subventie, semnata si stampilata (se obtine de la APIA), in cazul producatorilor agricoli care nu sunt inregistrati la APIA – adeverinta eliberata de consiliul local prin care se atesta, conform inscrisurilor din Registrul agricol, suprafata de teren arabil utilizata de catre solicitant. De mentionat ca beneficiarii sprijinului financiar reprezentand acest ajutor nu pot renunta la calitatea de producatori agricoli care exploateaza suprafete de teren arabil pe o perioada de trei ani, incepand cu anul in care acesti bani au fost acordati. Pana ieri, la Directia pentru Agricultura Prahova se inregistrasera, deja, aproximativ 200 de astfel de solicitari.
Nicoleta DUMITRESCU