Doar in cursul saptamanii 28 august – 2 septembrie 2012, inspectorii Directiei Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova au verificat 77 de unitati de alimentatie publica (magazine alimentare, restaurante, baruri, fast-fooduri), iar pentru ilegalitatile constatate 25 dintre acestea au fost amendate, in total, cu suma de 26.400 de lei.
Potrivit directorului institutiei amintite, dr. Mihai Terecoasa, cele mai multe sanctiuni contraventionale (16 amenzi, in valoare totala de 16.500 lei) au fost aplicate pentru nerespectarea cerintelor de igiena in spatiile de depozitare, prezentare si comercializare a produselor alimentare, urmate de comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare depozitate in spatii neautorizate sanitar-veterinar (4 amenzi, in valoare totala de 6.600 lei).
Unitatile de alimentatie publica incluse in actiunile de control la care ne-am referit s-au aflat pe raza localitatilor Urlati, Albesti-Paleologu, Valea Calugareasca, Bucov, Plopu, Pleasa, Puchenii Mari, Romanesti si Barcanesti.
De asemenea, printre negustorii verificati s-au regasit si 31 de producatori particulari, insa niciunul dintre acestia nu a fost sanctionat contraventional, de unde s-ar putea trage concluzia ca, in cazul taranilor, cunoscuta zicala ” a nu-ti da cinstea pe rusine” ramane, inca, valabila.
C. DUMITRU