“Politica pe care o fac oamenii legii de-aici este cea a Codului Penal”
“Pentru oamenii din zona Valenii de Munte, important este sa fie prins un violator, un criminal, un talhar, un hot, si mai putin ce se spune la televizor despre politica (…). Concret, politicile pe care le fac, aici, procurorii si politistii sunt cele ale Codului Penal si ale celui de Procedura Penala”, ne-a spus prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Valenii de Munte, Daniel Ghita (in foto).
Delegat de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti sa ocupe sefia instantei acuzarii din Valenii de Munte, incepand cu data de 1 iunie a.c., pana la 31 decembrie a.c., interlocutorul nostru ne-a precizat ca, spre deosebire de dosarele instrumentate la Ploiesti, la noua instanta are de rezolvat cazuri legate de natura infractiunilor. “La Curtea de Apel Ploiesti a primat, in cazurile pe care le-am rezolvat, calitatea functiei ocupate de infractori. La Valenii de Munte, conteaza mai mult natura infractionalitatii. Cand eram la Curte, am instrumentat un dosar in care invinuit este fostul primar de la Banesti, acum aflat in stare de arest preventiv. Pentru justitiabilii de aici, poate fi, eventual, tot o stire, desi pentru cei din localitatea de pe Valea Prahovei, ca si pentru alte persoane prejudiciate de catre acesta, este importanta. In schimb, sa trimiti in judecata, in stare de arest preventiv, sapte infractori este mai benefic pentru comunitatile de aici.
De exemplu, a fost comis, de curand, un viol, in care victima a fost o femeie in varsta de aproximativ 70 de ani. Faptasul a fost prins si arestat. Ce rezonanta negativa ar fi avut in randul comunitatii aceasta infractiune, daca politistii si procurorii nu-si faceau cum trebuie treaba ?
Sau, daca era savarsita o talharie, de exemplu. Mai pot dormi oamenii linistiti stiind ca nu sunt in siguranta, ca legea nu-i apara ? Am avut, de curand, un caz in care un infractor i-a furat, unui copil, pe timp de seara, un telefon. Daca nu era arestat, ce garantie mai aveau oamenii ca nu vor mai avea loc astfel de infractiuni ? Ori altele, poate chiar mai grave ? De asemenea eu, ca om al legii, ce garantie as fi avut eu ca individul nu va mai repeta fapta ?”, ne-a explicat procurorul Daniel Ghita despre ce presupune sa fii om al legii la o astfel de unitate de Parchet.
De altfel, potrivit ultimelor statistici intocmite la nivelul instantei acuzarii de la Valenii de Munte, numarul inculpatilor prinsi si arestati, in primul semestru al acestui an ( 10), a fost aproximativ egal cu cel al asupra carora Parchetul a luat masuri sanctionatorii incepand cu ziua de 1 iunie a.c. si pana acum ( sapte arestati preventiv si alti doi infractori asupra carora s-a dispus interdictia de a parasi localitatea).
Explicatia egalitatii…numerice in ceea ce priveste masurile luate la nivelul Parchetului de pe langa Judecatoria Valenii de Munte a fost pusa de prim-procurorul Daniel Ghita pe seama faptului ca “nu exista un plan de arestati, de infractori trimisi in judecata in stare de arest preventiv. Si nici de invinuiti cercetati in stare de libertate. Pur si simlplu, fenomenul infractional este determinat de conditii specifice zonei, de calitatea persoanei s.a.m.d.”
Cele mai multe infractiuni instrumentate de catre procurorii de la Parchetul de pe langa Judecatoria Valenii de Munte sunt contra persoanei, contra patrimoniului, la regimul silvic, tulburarea ordinii publice si a bunelor moravuri etc.
Fl. TANASESCU