Mourinho vrea sa i se spuna… „Unicul”

Antrenorul Jose Mourinho a sugerat, intr-un interviu acordat televiziunii portugheze, sa fie numit “Unicul”, in loc de The Special One, asa cum i se spune adeseori, deoarece a castigat trei dintre principalele campionate europene. “Singurul care a castigat cele mai mari trei campionate din lume sunt eu. Asa ca, indiferent daca va place sau nu, indiferent daca imi recunoasteti valoarea sau nu… ar trebui sa mi se spuna “Unicul”, in loc de “Specialul”, pana cand mai apare cineva sa castige cele trei campionate”, a declarat Mourinho. Jose Mourinho antreneaza echipa Real Madrid, alaturi de care a castigat campionatul Spaniei, el reusind sa-si includa in palmares titluri in patru tari diferite (Portugalia, Anglia, Italia si Spania). De asemenea, el este singurul antrenor care a castigat de doua ori Liga Campionilor cu doua echipe diferite (FC Porto 2004 si Internazionale Milano 2010). El a antrenat FC Porto (campion al Portugaliei in 2003, 2004 si castigator al LC in 2004), Chelsea (campion al Angliei in 2005, 2006) apoi Inter (campion in 2009 si 2010).

Iniesta, Messi si Ronaldo isi disputa titlul de cel mai bun jucator UEFA

Andres Iniesta (foto), Lionel Messi (ambii de la Barcelona) si Cristiano Ronaldo (Real Madrid) sunt cei trei fotbalisti care isi vor disputa titlul de cel mai bun jucator care a evoluat in Europa sezonul trecut, ce va fi acordat de UEFA, pe baza votului jurnalistilor sportivi, la 30 august. Acest premiu onorific va fi decernat de forul european pentru a doua oara, cu ocazia tragerii la sorti a grupelor Ligii Campionilor, care va avea loc la Monaco.
La 16 iulie, UEFA a nominalizat 32 de jucatori, iar cei trei finalisti au fost desemnati de jurnalisti din cele 53 de tari membre UEFA. Acest premiu a fost creat de presedintele UEFA, Michel Platini, Messi fiind desemnat primul castigator. In urma anchetei din acest an, locurile 4-10 au fost ocupate in ordine de Andrea Pirlo (Italia/Juventus), Xavi Hernandez (Spania/FC Barcelona), Iker Casillas (Spania/Real Madrid), Didier Drogba (Coasta de Fildes/ Chelsea – transferat in vara la Shanghai Shenhua), Petr Cech (Cehia/Chelsea), Radamel Falcao (Columbia/Atletico Madrid) si Mesut Ozil (Germania/Real Madrid).

Legendarul jucator de sah Svetozar Gligoric a murit la 89 de ani

Unul dintre cei mai buni jucatori de sah din lume in anii 1950-1960, Svetozar Gligoric, a murit, marti, la Belgrad, la 89 de ani, ca urmare a unui atac cerebral, a anuntat federatia sarba.
Gligoric, care detinea titlul de mare maestru international, a castigat medalie de aur la Olimpiada de sah in 1958, dar si mai multe titluri de campion al Europei. El a fost campion al fostei Iugoslavii de 12 ori.
In afara carierei de jucator, Gligoric este autorul mai multor carti despre jocul de sah, intre care si cea despre “meciul secolului” intre rusul Boris Spassky si americanul Bobby Fischer disputat in 1972 la Reykjavik, in Islanda.