* Peste 1.500 de hectare de teren, mistuite de flacari in toata tara

Flacarile au mistuit, la nivelul intregii tari, in lunile iunie si iulie, potrivit rapoartelor comisariatelor teritoriale ale Garzii Nationale de Mediu, o suprafata totala de 1.574 de hectare de teren, reprezentand vegetatie uscata, pasuni, miristi, dar si paduri, asa cum s-a intamplat in zonele montane din judetul Prahova.
Reprezentantii Garzii de Mediu au inregistrat 125 de incendii, in mai multe judete din Romania, cauzele izbucnirii acestora fiind diferite (de la focuri lasate nesupravegheate si pana la descarcari electrice sau autoaprindere), ramanand, insa, si situatii in care nu a putut fi stabilita cauza izbucnirii flacarilor, fiind si cazul incendiilor din judetul Prahova.
Cel mai grav incendiu de vegetatie forestiera pe teritoriul Prahovei s-a petrecut in zona masivului Bucegi, pe un domeniu privat de pe raza Parcului Natural Bucegi. Potrivit Garzii Nationale de Mediu, in perioada 21-25 iulie, reprezentantii acestei structuri, impreuna cu cei ai Parcului Natural Bucegi, reprezentanti ISU, ai Jandarmeriei si ai Directiei Silvice Prahova s-au deplasat in zona din Bucegi, respectiv Muchia Zambru, in vederea lichidarii incendiului. „Interventia a avut loc in conditii dificile, incendiul fiind situat la altitudinea de 1700 m, intr-o zona greu accesibila. Intr-o prima etapa, fortele implicate au reusit sa localizeze focarele incendiilor si sa creeze o fasie de protectie pentru izolarea zonei, astfel incat focul sa nu se extinda. Incepand cu data de 23.07.2012, in vederea lichidarii incendiului, comisarii de mediu, impreuna cu reprezentantii celorlalte institutii, au actionat cu un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, in total fiind efectuate 20 de zboruri cu elicopterul pentru localizarea si stingerea incendiului. In urma acestor actiuni s-a reusit stingerea focarelor de incendiu, urmand ca institutiile implicate sa faca o igienizare a zonei pentru recuperarea resturilor de materiale ramase dupa incheierea interventiei”, se precizeaza in informarea Garzii de Mediu.
Violeta STOICA