Recent, la o intalnire a Uniunii Asociatiilor de Proprietari (UAP) Prahova, care a avut loc la Casa Sindicatelor din Ploiesti si la care a participat si edilul orasului, Iulian Badescu mai multi administratori de bloc au atras atentia asupra inmultirii furturilor de capace de canal, fapt ce pune in pericol siguranta cetatenilor, in mod special a batranilor si a copiilor care pot deveni oricand victime in urma caderii in gaurile ramase descoperite. Strazile Petrolistilor si Spataru au fost doar doua exemple in acest sens, situatia furturilor fiind insa una extinsa la nivelul intregului oras. Furturile de capace de canal sau guri de scurgere (cunoscutele gratare) din oras reprezinta o problema si pentru societatea Apa Nova Ploiesti, care le are in administrare, aceasta fiind nevoita sa cheltuiasca sume colosale pentru inlocuirea lor.
De altfel, o statistica a furturilor de capace de canal si a gurilor de scurgere realizata de Apa Nova arata ca numarul acestora a crescut de la an la an. Astfel, in 2009 s-au inregistrat 148 de furturi, in 2010 – 211, in 2011 – 200, iar anul acesta (in perioada ianuarie – iulie) s-au inregistrat deja 194 de furturi, adica in jumatate de an s-a furat aproape cat in intreg anul trecut.
In ceea ce priveste costul inlocuirii unui capac de canal, potrivit reprezentantilor Apa Nova, acesta este cuprins intre 675 de lei si 1000 de lei, iar cel al unei guri de scurgere este de 500 de lei.
Pentru a preveni aceste furturi si a scapa de pagubele produse, societatea Apa Nova a pus de-a lungul timpului in practica diverse solutii. Astfel, incepand cu 2003, gurile de scurgere au fost protejate prin montarea unei rame cu capac si gratar din fonta ductila, material ce nu este casant, evitandu-se spargerea si valorificarea lor la centrele de fier vechi. Din 2006, societatea amintita a inceput sa monteze capace si guri de scurgere din fonta ductila, dar cu balama. ,,Pentru ca furturile au continuat sa fie o problema, in anul 2009 au fost achizitionate si montate capace din fonta ductila atat cu balama, cat si cu sistem de inchidere antiefractie. Numai ca s-a constatat ca si sistemul antiefractie poate fi deterioarat destul de usor de catre raufacatori. Asa incat, din luna iunie 2012, am inceput sa utilizam capace de canal si guri de scurgere din material compozit (plastic). Acestea nu vor mai putea fi valorificate la centrele de fier vechi’’, ne-a declarat Madalina Ioan, responsabil adjunct Comunicare, in cadrul societatii Apa Nova. Potrivit acesteia, in Ploiesti, numarul total de capace de canal (pentru apa si canalizare) este de 12.000 de bucati, iar numarul de guri de scurgere este de 6.700 de bucati. Ramane de vazut daca noua metoda folosita de Apa Nova va descuraja cu adevarat hotii de fier vechi sau nu, mai ales ca mai nou unele centre de colectare de fier vechi s-au reprofilat, primind si materiale plastice.
C. DOBRE