In primele sase luni ale acestui an, in Prahova, 48 de muncitori s-au accidentat in timp ce se aflau la serviciu – iar unul a decedat! -, numarul celor care au ajuns la spital fiind, totusi, cu zece mai mic fata de cel inregistrat in judet in aceeasi perioada a anului trecut (39, din care unul a murit !).
Dupa cum ne-a spus Dan Liviu Chitu, sef Serviciu Control, Sanatate, Securitate in Munca din cadrul ITM Prahova, niciunul dintre cei raniti, atat dintre cei din anul trecut, cat si din 2012, nu a devenit invalid.
Domeniile de activitate in care au avut loc astfel de evenimente nedorite au fost cele ale circulatiei rutiere, ale industriei de exploatare si prelucrare a lemnului, ale fabricarii elementelor mecanice, ale confectionarii utilajelor pentru extractii etc.
O ramura noua in ceea ce priveste aparitia acestora este, potrivit interlocutorului nostru – cea a prelucrarii si transportului de legumne- fructe, fiind inregistrate cate doua accidente in primele sase luni ale lui 2011 si, respectiv, 2012 ! “Vina a apartinut – dupa cum ne-a spus inspectorul Chitu- in majoritatea cazurilor muncitorilor, ca urmare a neatentiei sau a grabei si in mai mica masura angajatorului. De altfel, in mai toate domeniile in care ne-am confruntat cu accidente, culpa a apartinut jumatate angajatilor, jumatate – patronilor, fiindca este aproape imposibil sa nu existe si o vina a salariatului. Chiar si dupa ce, in urma instructajului, ii sunt aduse la cunostinta riscurile la care se expune in timpul servicului, lucratorul se intalneste cu situatii in care conditiile de lucru sunt improprii si pot genera accidente. Acesta trebuie sa fie constient de riscurile la care se expune atat pe el, cat si pe ceilalti, avand posibilitatea de a inceta lucrul, daca neregulile nu sunt inlaturate. Am repetat-o de fiecare data ca primul care trebuie sa faca instructajul este muncitorul. El este primul chemat sa constientizeze ca nu doar viata sa o pune in pericol, ci si pe a colegilor sai”.
Potrivit interlocutorului nostru, “afluxul firmelor cu capital strain in judet a adus si o cultura a securitatii in munca, in sensul ca, la acestea, instructajul nu se face <
De altfel, in opinia inspectorului Dan Chitu, diminuarea numarului de accidente de munca in intervalul 1 ianuarie 2012 – 30 iunie 2012 a.c., comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, nu este determinata de somaj si scaderea activitatii unor firme, ci de constientizarea, de catre muncitori, a faptului ca, pana la urma, viata este cel mai important capital, nu profitul, nu salariul.
“Noi, inspectorii de la ITM, am preferat, acolo unde legea oferea posibilitatea de a alege, sa nu dam amenzi, care pot ajunge si pana la 20.000 de lei, ci, avertismente”.
Fl. TANASESCU