Magistratii prahoveni au dispus, saptamana trecuta (perioada 4- 9 iunie a.c.), arestarea preventiva, pentru 29 de zile, a zece indivizi din judet, prinsi de catre politisti savarsind diverse infractiuni – ultraj, furt, tulburarea ordinii publice, delapidari etc. In urma cu doua saptamani (perioada 28 mai – 1 iunie) instantele prahovene au decis ca numai patru dintre indivizii prinsi de catre politisti trebuie sa-si astepte judecata dupa gratii.
Dupa cum ni s-a precizat de la politie, numarul de persoane retinute de catre politisti si, mai apoi, arestate de catre magistati, intr-o saptamana, este in functie de natura infractiunilor comise si de pericolul acestora, neexistand, de regula, o planificare a arestarilor sau a numarului de suspecti care ajung dupa gratii. Pot fi saptamani in care politia poate retine chiar si mai mult de zece persoane, iar altele in care sa nu fie niciuna.
Potrivit aceleiasi surse, de competenta politiei este doar retinerea, pentru maximum 24 de ore, a unui suspect, arestarea fiind competenta exclusiva a judecatorilor. Astfel, dupa cum ne-a spus inspectorul principal Dan Radu, „saptamana trecuta, politistii prahoveni au retinut patru indivizi care au fost implicati intr-un scandal la Puchenii Mari. Noi am organizat, prin perchezitiile derulate in acest caz, doar prinderea lor. In schimb, judecatorii au decis ca numai doi dintre ei trebuie sa fie arestati preventiv, in cazul celorlalti doi fiind dispusa masura interdictiei de a parasi Ploiestiul si, respectiv, de a fi pus in libertate”.
In context, acesta ne-a mai precizat ca politia organizeaza actiuni concentrate pentru prinderea infractorilor atunci cand gravitatea faptelor comise o impune.
In astfel de situatii, se deruleaza perchezitii la tinta, in care sunt angrenate si alte structuri – procurori, jandarmi, mascati etc. Dar, pana la urma, tot magistratii decid daca se impune masura arestarii preventive sau a judecarii in stare de libertate.
Interlocutorul nostru ne-a mai spus ca in judet mai sunt organizate si perchezitii care, insa, sunt dispuse fie de catre parchetele din judet, fie din alte judete sau din Bucuresti, nu si de IPJ Prahova. Situatie exemplificata prin descinderile derulate de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti miercuri, 6 iunie a.c., cand s-a dispus efectuarea unor descinderi si in Prahova, la indivizi suspectati de comiterea unor fraude economice, prejudiciul creat fiind de 500.000 de euro.

Fl. TANASESCU