Presedintele american, Barack Obama, l-a felicitat miercuri pe Vladimir Putin pentru revenirea sa la presedintia rusa, dupa patru ani in care a detinut functia de prim-ministru, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat. Cei doi lideri, care au discutat la telefon, potrivit acestei surse, au evocat de asemenea comemorarea a 67 de ani de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, marcata miercuri in Rusia. Ei au discutat despre “perspectivele de dezvoltare a relatiilor ruso-americane”, a precizat Kremlinul.
Putin a criticat in mod regulat Statele Unite, acuzand Washingtonul ca a ajutat sau finantat miscarea de contestare care a debutat in aceasta iarna si care este fara precedent de la sosirea sa la putere in anul 2000. Statele Unite s-au declarat “tulburate” marti de imaginile cu violentele comise de politie impotriva unor manifestanti pasnici din Rusia.
De la sfarsitul acestei saptamani, sute de opozanti au fost arestati de politia rusa. Ei denuntau investirea in functia de presedinte a lui Vladimir Putin, ales in martie intr-un scrutin despre care sustin ca a fost marcat de fraude.