Ieri, la numai doua zile dupa ce BCE a acordat imprumuturi de 530 de miliarde de euro lichiditatile pastrate in depozite overnight de catre bancile din zona euro la Banca Centrala Europeana (BCE) au atins un nou record, de 777 miliarde de euro.
Bancile au plasat overnight 776,9 miliarde de euro la BCE joi, cu aproximativ doua treimi mai mult fata de ziua anterioara, alegand siguranta de a-si tine banii la BCE in locul investirii imediate in piata, potrivit Financial Times.
Prin programul BCE de lichiditati nelimitate pe perioada de trei ani, 800 de banci au imprumutat saptamana aceasta 529,5 miliarde de euro la dobanda de 1%. Pentru pastrarea banilor in depozite overnight la BCE, bancile comerciale primesc doar o dobanda de 0,25%.
Reprezentantii bancilor centrale explica majorarea puternica a depozitelor ca o consecinta automata a lichiditatilor introduse de BCE in sistemul financiar.
In cazul in care situatia se mentine fara o crestere a creditarii catre economia reala, va sublinia una din frustrarile multor lideri europeni: ca bancile acumuleza lichiditatile sau le folosesc pentru investitii in instrumente financiare, precum obligatiunile guvernamentale.
Folosirea facilitatii de depozit overnight a BCE a crescut puternic dupa programul de imprumuturi pe trei ani derulat in decembrie. In ultima luna a anului trecut, nivelul depozitelor overnight a fost de circa 450 de miliarde de euro si s-a mentinut la acest nivel si ulterior.
Pastrarea banilor la BCE este considerata un semn al tensiunilor de pe piata bancara, intrucat bancile ar obtine dobanzi mai mari daca s-ar imprumuta intre ele pe piata interbancara, decat dobanda de 0,25% de la BCE.