Curtea de Apel Ploiesti – in topul national al eficientei privind solutionarea dosarelor de coruptie
Potrivit concluziilor rezultate in urma efectuarii a doua verificari de catre reprezentantii Inspectiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Curtea de Apel Ploiesti si instantele care ii sunt arondate se regasesc intr-un top national al eficientei, in privinta solutionarii dosarelor de coruptie si in privinta vechimii reduse a dosarelor aflate pe rol.
Conform primului raport – intocmit in urma verificarii dosarelor de mare coruptie aflate pe rolul instantelor, la data efectuarii controalelor – s-a ajuns la concluzia ca era vorba despre 130 de dosare cu acest obiect, dintre care 35 cu o vechime cuprinsa intre 5 si 10 ani, 42 – cu o durata a procedurii cuprinsa intre 3 si cinci ani, iar restul – intre cateva luni si 3 ani.
In raportul privitor la intarzierea solutionarii dosarelor in cauze de coruptie, se arata ca „de la momentul la care s-a dispus efectuarea verificarilor – octombrie 2011 si pana in prezent, au fost solutionate definitiv 12 cauze privind infractiuni de mare coruptie – 8 de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie si cate 2 de Curtea de Apel Bucuresti si Curtea de Apel Ploiesti”.
Potrivit aceluiasi document dat publicitatii de catre CSM,
Curtea de Apel Oradea si Curtea de Apel Ploiesti si instantele arondate acestora au pe rol cate doua dosare de coruptie, cate unul cu o vechime cuprinsa intre 5 si 10 ani si cate unul cu o durata a procedurii situata intre 1 an si 3 ani.
Printr-o alta hotarare a Sectiei pentru judecatori a CSM, s-au aprobat mai multe masuri in vederea asigurarii unei solutionari eficiente si in termene rezonabile a dosarelor mai vechi de 10 ani existente pe rolul instantelor judecatoresti. Ca urmare, s-a dispus efectuarea de verificari directe tot de catre reprezentantii Inspectiei Judiciare cu privire la modul de respectare a dispozitiilor legale referitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor mai vechi de 10 ani existente pe rolul instantelor.
La nivel national, la finalul verificarilor (sfarsitul lunii ianuarie 2012), s-a constatat ca la instantele din tara exista 116 dosare mai vechi de 10 ani de la data inregistrarii in sistem (108 dosare civile si 8 dosare penale).
Si la acest capitol, Curtea de Apel Ploiesti si instantele arondate acesteia au iesit bine, potrivit raportului intocmit dupa controale. „In ceea ce priveste Curtea de Apel Ploiesti, Curtea de Apel Pitesti, Curtea de Apel Timisoara, Curtea Militara de Apel si instantele din circumscriptia acestora, nu au fost identificate cauze mai vechi de 10 ani de la data inregistrarii in sistem”.
Reprezentantii CSM au ridicat problema legaturii stranse dintre prelungirea procedurilor judiciare si prescriptia raspunderii penale, ca efect sau ca o consecinta a acestora. De exemplu, a existat un caz la o instanta din tara in care numai durata procedurii la instantele de judecata a fost de aproape 4 ani, care s-a adaugat unei perioade de timp de 7 ani din faza de urmarire penala, aspect care pune in discutie intervenirea prescriptiei, chiar speciale, a raspunderii penale.
Printre cauzele vechi care au intrat pe rolul Curtii de Apel Ploiesti se regaseste si dosarul lotului de vamesi ploiesteni, al caror proces a inceput la instanta de fond in decembrie 2006, s-a soldat cu condamnarea inculpatilor, in mai 2011, si a ajuns pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel Ploiesti (faza de apel) in septembrie 2011.
V.STOICA