Abia promulgata, celebra lege care reglementeaza iesirea la picnic le da fiori prahovenilor pasionati de gratare. Speriati de amenzi, in zilele insorite de la sfarsitul de saptamana, cei care n-au vrut sa renunte cu totul la iesirea la iarba verde au plimbat oalele cu mancare din casa la masina si de la masina pe pajiste. Tot ca efect al aceleiasi legi, administratorul unui bloc din Ploiesti ne-a interzis sa fotografiem ,,gratarul asociatiei’’, instalat inca de anul trecut pe spatiul verde al gradinii de langa bloc, cand am facut si poza alaturata. ,,Este gratarul asociatiei, dar pot sa va spun ca a fost folosit foarte rar. Initial, l-am construit pentru a topi smoala cand s-au efectuat lucrari la acoperis, iar apoi a ramas in curtea blocului pentru cei care au dorit sa mai faca un gratar. Acum, cu noua lege, va ramane probabil o piesa de muzeu. E o lege buna, dar totusi sunt si alte probleme mai stringente de rezolvat decat asta’’, ne-a precizat administratorul Asociatiei H2 de pe strada Democratiei nr. 88 din Ploiesti, care a refuzat sa ne spuna numele.
Oficial, legea cu pricina a fost promulgata la sfarsitul saptamanii trecute de catre presedintele tarii, dar pentru a produce masuri e necesara publicarea ei in Monitorul Oficial, lucru care nu s-a intamplat inca. Oricum, cei care asteptau sa se incalzeasca si sa iasa in fata blocului la un mic si o bere n-au decat sa-si puna pofta in cui sau sa riste amenzi destul de mari.
,,Deocamdata, asteptam publicarea in Monitorul Oficial si intrarea in vigoare a acestei legi. Apoi, municipalitatea va informa cetatenii cu privire la masurile luate pentru punerea in aplicare a dispozitiilor prevazute in acest act normativ si de abia dupa aceea se va trece la amenzi, daca va fi cazul’’, ne-a declarat Lavinia Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Politiei Locale, institutie aflata in subordinea Consiliului Local Ploiesti. Reamintim ca, potrivit legii, vor fi special amenajate pentru picnic, pe domeniul public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, zone care vor fi dotate cu utilitati si facilitati pentru aceasta activitate si in care aprinderea focului este permisa. Aceste zone vor fi indicate in parcuri si in zonele limitrofe ale padurilor situate in intravilanul localitatilor. Persoanele care vor merge la picnic nu vor avea voie sa spele obiectele folosite la aceasta activitate in apele din vecinatatea zonei special amenajate, nu vor avea voie sa hraneasca animalele salbatice, sa distruga plantele, sa posteze semne sau mesaje. Acestea au obligatia, conform legii, sa pastreze linistea si sa nu deranjeze comunitatile locale, sa arunce deseurile doar in locurile special amenajate, sa aprinda focul doar in locurile special amenajate si sa-l supravegheze permanent, sa lase locul curat si nealterat, sa nu arunce tigari sau chibrituri aprinse in alte locuri decat cele special amenajate, sa respecte bunele moravuri. Nerespectarea prevederilor acestei legi atrage amenzi destul de mari pentru buzunarele romanilor, cuprinse intre 100 si 5.000 de lei. In actul normativ, picnicul se defineste ca “orice activitate de recreere desfasurata in zone de afluenta publica consacrate pe domeniul public sau privat al statului si/sau al unitatilor administrativ- teritoriale de una sau mai multe persoane si care presupune consumul de bauturi si/sau alimente precum si, dupa caz, aprinderea sau nu a focului”.
C. DOBRE