Termenul de activare a numarului intr-o alta retea ar putea fi de maximum o zi lucratoare, asa cum prevad normele europene, si durata maxima a procedurilor administrative aferente portarii s-ar putea reduce semnificativ, potrivit unui proiect legislativ lansat spre consultare publica de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Practic, furnizorii au obligatia de a realiza activitatile specifice asociate diferitelor faze ale procesului de portare mult mai rapid, de la patru zile lucratoare la o singura zi.
“Reducerea acestui termen va permite ca portarea sa fie realizata mai rapid, chiar si in cazurile in care furnizorul donor identifica probleme la completarea cererii si este necesara reintroducerea acesteia”, sustin reprezentantii ANCOM. Dupa validarea cererii de portare, abonatilor care solicita portarea li se va activa numarul de telefon in cel mult o zi lucratoare. Durata maxima potentiala de intrerupere a serviciului in cursul procesului de portare a fost de asemenea redusa la 4 ore in loc de 5 (in cazul portarii numerelor de telefonie fixa) si la 3 ore in loc de 4 ore (in cazul portarii numerelor de telefonie mobila). In practica, durata intreruperii serviciului este de aproximativ o ora.
Totodata, proiectul ANCOM mai prevede ca ,,in cazul in care abonatii decid sa accepte un numar provizoriu, proiectul urmareste protejarea acestora, prin prevederea dreptului de a alege intre continuarea sau nu a relatiilor contractuale cu furnizorul acceptor, in eventualitatea in care procesul de portare nu se finalizeaza, respectiv de a fi informati, in mod corespunzator, asupra consecintelor alegerii lor”. De asemenea, proiectul de decizie propune in sarcina furnizorilor de servicii de comunicatii electronice obligatii suplimentare menite sa evite portarile abuzive. O alta propunere este impunerea obligatiei de avertizare a utilizatorilor finali prin intermediul tonului distinctiv asupra faptului ca acestia au apelat un numar portat, in toate situatiile in care li s-ar putea aplica un tarif mai mare decat cel pe care, in mod legitim, l-ar fi asteptat. Proiectul se va afla in dezbatere publica pe site-ul institutiei pana pe 3 martie a.c.
Datele statistice furnizate de ANCOM arata ca, de la lansarea serviciului de portabilitate, la sfarsitul anului 2008, pana la data de 31 decembrie 2011, au fost portate la nivel national 677.395 de numere, dintre care 456.334 sunt numere de telefonie mobila si 221.061 – numere de telefonie fixa.
C. Dobre