Fie ca este vorba despre cod portocaliu sau galben de caldura, zapada sau ploi, in Romania, cineva este mereu prins nepregatit, in cele mai multe cazuri fiind vorba despre autoritati. Numai cand pericolul este confirmat, abia atunci incepe mobilizarea. Telefoanele – fixe sau mobile – se inrosesc din cauza apelurilor date sau primite, se verifica daca este suficienta forta umana, utilaje, combustibili etc. Ca de fiecare data, insa, natura este mult mai puternica, dovada fiind si ceea ce se intampla acum in Romania: drumuri si cai feroviare blocate, gheata pe Dunare, si ceea ce este mai grav – stratul de zapada este atat de mare incat, in unele zone, a ajuns pana la acoperisurile caselor. Dupa cum declara cei care au acum tamplele albe, n-a mai nins asa decat prin 1954, cand, tot asa, conform fotografiilor de arhiva, nametii erau de cativa metri!
Batrani de prin zonele afectate grav de caderile de zapada spun ca n-au mai vazut asa ceva , ceea ce duce cu gandul la controversata declaratie a fostului sef de la Ministerul Administratiei si Internelor, Traian Igas, pana sa fie trecut pe lista „ministrilor demisionari”. Este vorba despre declaratia conform careia Romania ar urma sa se confrunte cu ninsori exact ca-n ‘54, o serie de voci avansand ideea ca, in astfel de situatie, ar fi necesara chiar instituirea „codului rosu”…
Problema este ca, in ultimele zile, nici macar zapada n-a reusit sa topeasca disputa, tot intre autoritati, pe tema culorii codurilor ori a instituirii starii de alerta sau de necesitate in zonele cele mai afectate din tara. Cum de se poate inregistra o astfel de situatie? Simplu! Pentru ca asa este in Romania! Cand a fost vorba despre o situatie de urgenta, niciodata n-au lipsit disputele si acuzele, cautandu-se nod in papura pentru orice nimic.
Dincolo de mobilizarea jandarmilor si a masinilor armatei care au croit drum prin catunele cele mai inzapezite, pe buna dreptate, insa, se pune intrebarea: dar alesii locali unde sunt?
In ce fel s-au mobilizat si ei?
Conform imaginilor de la televizor, in unele sate au ajuns sa-i intrebe daca mai traiesc pe oamenii care–si croisera tuneluri prin zapada nu prefectul, primarul, viceprimarul sau consilierii locali, ci reporterii televiziunilor. Unde erau alesii ? Probabil raportau, la Bucuresti, ca nu se asteptau sa ninga atat de tare si, ca atare, nu pot face fata situatiei decat cu ajutoare venite de la centru!
Problema este, insa, alta. Analizand modul in care se mobilizeaza autoritatile, in astfel de situatii se vede, cu adevarat, cat de operative sunt, daca au capacitatea sa se mobilizeze si sa le sara in ajutor celor aflati in necaz, precum promiteau in urma cu patru ani, in campaniile electorale. Este adevarat, atunci cand unii sunt obisnuiti doar cu mapa, mai greu este datul cu… lopata. Si cand vrei ca sa ti se acopere neimplicarea si nepasarea, este mai usor sa arunci vina pe vreme , dar si pe meteorologi, care n-ar fi dat detalii, in amanunt, despre viteza vantului ori a stratului de zapada ce ar fi urmat sa se depuna, asa cum s-a intamplat,recent, inclusiv in cazul fostului ministru al Transporturilor. Concluzia este, insa, urmatoarea: indiferent de anotimp, natura nu tine cont de culorile codurilor instituite de catre ANM, iar autoritatile ar trebui sa-si aminteasca faptul ca voturile primite la alegeri ii obliga sa se mobilizeze mai ales atunci cand populatia le cere ajutorul.

Nicoleta DUMITRESCU