In cadrul intalnirii de joi de la Kiev cu presedintele interimar al Moldovei, Marian Lupu, seful statului gazda, Viktor Ianukovici, a declarat ca Ucraina este gata sa participe activ la discutiile privind demilitarizarea regiunii transnistrene si de reformare a operatiunii de mentinere a pacii pe Nistru. Saptamana viitoare, la Odessa, acest subiect va fi analizat de ministrii de externe ai Ucrainei, Moldovei si Transnistriei. Deci, fara Rusia.
Aflat in capitala Moldovei, emisarul special al diplomatiei germane pentru Europa de Est, Caucaz si Asia centrala, Patrizia Flor, a sustinut initiativa Kievului, declarand ca Berlinul este gata sa ajute la reglementarea definitiva a crizei transnistrene, cu respectarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.
Expertii de la Chisinau si Kiev intrevad o accelerare a procesului de rezolvare a conflictului, argumentand acest lucru prin schimbarile intervenite chiar in Transnistria.
Este vorba despre schimbarea regimului de la Tiraspol, condus timp de 20 de ani de Igor Smirnov si care a promovat o politica de orientare strict spre Rusia.