O propunere de arestare preventiva, amenzi si avertismente

Primele trei zile de proteste desfasurate la Ploiesti si la Campina, in cadrul carora sute de protestatari au scandat lozinci antiprezidentiale si antiguvernamentale, dar si impotriva liderilor locali ai PDL, s-au soldat si cu unele incidente si, prin urmare, cu sanctiuni aplicate persoanelor implicate direct in producerea acestora.
Ieri, in cadrul unei conferinte de presa, colonelul Liviu Coman (in foto), seful Inspectoratului Judetean de Jandarmi Prahova, a prezentat bilantul primelor trei zile de proteste: zece persoane (noua – la mitingurile din Ploiesti si una – la mitingul de luni seara, din Campina) au fost sanctionate, iar, dintre acestea, un barbat in varsta de 51 de ani s-a ales cu dosar penal pentru „detinere de substante explozive”.
De fapt, incidentul in care a fost implicat acesta a fost cel mai grav, pentru ca asupra barbatului – care a incercat, luni seara, in jurul orei 20.30, sa arunce cu mai multe suruburi de dimensiuni mari in cordonul de jandarmi postat in fata Palatului Administrativ din Ploiesti – s-au gasit doua cocktailuri Molotov (sticle din plastic, pline cu diluant, care ar fi putut exploda daca ar fi fost aruncate). Ploiesteanul, in varsta de 51 de ani, care lucreaza in Bucuresti, la Biblioteca Nationala, a fost retinut pentru 24 de ore, aseara urmand sa fie prezentat judecatorilor de la Tribunalul Prahova, cu propunerea de arestare preventiva. Potrivit declaratiilor celui retinut, acesta ar fi fost platit sa arunce atat suruburile, cat si cele doua sticle incendiare, de catre o persoana din Bucuresti. Pe de alta parte, se pare insa ca declaratiile initiale ale acestuia in fata jandarmilor ar fi fost in contradictie cu cele afirmate ulterior, urmand sa se stabileasca foarte clar circumstantele in care barbatul a ajuns in posesia obiectelor respective.
Si la Campina a fost semnalat un incident, in timpul protestului de luni seara, cand un barbat ar fi intentionat sa dea foc unui cauciuc, urmarea fiind, de asemenea, sanctiunea contraventionala.
Colonelul Coman a declarat ca au mai fost si alte incidente, pe parcursul primelor trei zile de proteste, dar ca, in general, oamenii au fost pasnici si nu a fost nevoie de interventia in forta a jandarmilor. Astfel, cu ajutorul protestatarilor stransi in centrul Ploiestiului, duminica, 15 ianuarie, jandarmii au prins doua persoane care intentionau sa incendieze bradul de Craciun, care, a doua zi, a si fost dezasamblat. Cei doi au fost amendati cu cate 500 de lei. Trei participanti la protestele de la Ploiesti au primit avertismente pentru refuzul de a parasi locul adunarii publice, iar alte trei persoane au fost amendate pentru injurii adresate jandarmilor si pentru consum de bauturi alcoolice in locuri publice.
V. STOICA