Parlamentul European a adoptat noi reguli de etichetare in ceea ce priveste sucurile de fructe si nectarurile. Astfel, denumirile si informatiile “fara zahar” pentru sucuri amestecate nu vor mai putea fi folosite, potrivit unui comunicat de presa.
Deputatii europeni considera ca un amestec de doua sucuri trebuie sa aiba, in viitor, o denumire care sa reflecte continutul acestuia. De exemplu, un amestec de 90% mere si 10% capsuni va trebui denumit clar “suc din mere si capsuni”. De asemenea, un nume generic de tip “amestec de sucuri” poate fi folosit daca sunt prezente trei sau mai multe surse de fructe. In plus, sucurile de fructe nu vor mai contine, prin definitie, zaharuri sau alti indulcitori. Etichetarile de tip “fara zahar” nu vor mai fi permise pe nectaruri care contin indulcitori artificiali, cum ar fi zaharina, pentru a nu mai exista confuzii in acest sens.
Cele mai multe produse care sunt vandute ca “suc de portocale” contin pana la 10% suc de mandarine, ceea ce contribuie la culoare si gust. Pentru a mentine aceleasi reguli pentru toata lumea, toate sucurile de portocala importate sau fabricate in UE vor trebui sa fie sucuri de portocale pure sau sa includa mentionarea mandarinelor in denumirea produsului.
Parlamentul European a convenit asupra acestor reguli alaturi de Consiliul European. Ca atare, statele membre vor avea pana la 18 luni pentru a adapta legislatia nationala la cea a UE.
C. DOBRE














