• Cazurile de trichineloza depistate in urma analizelor de laborator s-au dublat comparativ cu anul trecut

Ieri a fost Ignatul, zi in care dupa traditie se taie si se pregateste porcul pentru masa de Craciun, si vrem sa credem ca s-a tinut cont de recomandarea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Prahova, potrivit careia inainte de ,,pomana porcului’’ carnea trebuie sa fie obligatoriu testata trichineloscopic. Avertismentul nu trebuie ignorat, mai ales tinand cont de faptul ca, potrivit conducerii DSVSA Prahova, numarul cazurilor de trichineloza depistate in urma analizelor este deja dublu comparativ cu anul trecut. ,,Conform datelor statistice, in 2010 au existat la nivelul judetului 61.000 de porci sacrificati si au fost depistate 9 cazuri de trichineloza. In prezent, din datele pe care le am, neexistand inca o centralizare completa, pana la 1 Decembrie anul acesta au fost 12.000 de porci sacrificati, iar la acestia 6 analize au fost pozitive. De asemenea, alte 15 cazuri de trichineloza au fost depistate la centrele noastre de pe toata raza judetului la sfarsitul saptamanii trecute, cand foarte multe persoane au profitat ca au avut liber si au taiat porcii. Deci, in total sunt deja 21 de cazuri, iar perioada de taiere nu s-a incheiat’’, ne-a declarat George Stratulat, directorul DSVSA Prahova. De asemenea, interlocutorul nostru ne-a mai precizat ca anul acesta, ca si in cei anteriori, foarte multe persoane care solicita analiza carnii se prezinta cu probe necorespunzatoare si ca atare sunt trimise inapoi. ,,Asta este o problema de care ne lovim in fiecare an. Nu inteleg de ce se intampla acest lucru, desi mereu explicam ce parti ale carnii de porc trebuie aduse la analiza. Totusi, este bine ca, in general, oamenii se intorc cu bucatile bune la laborator, cam in 90% dintre cazuri. Si chiar insist sa inteleaga fiecare ca este mai bine sa faca un drum in plus la centrele noastre decat la spital’’, a mai adaugat directorul DSVSA Prahova.
Este bine de stiut ca examenele trichineloscopice care se pot realiza la centrele sanitar-veterinare din judet sunt contra cost (20 de lei), insa in cazul in care porcul are trichineloza proprietarul este despagubit. Pentru a primi despagubirea exista insa doua conditii: prima – ca porcul sa aiba crotaliu, adica sa fie in evidenta DSVSA Prahova si a doua – aceea ca proprietarul sa duca pe propria cheltuiala animalul sacrificat la incinerare, in urma actelor intocmite de medicul veterinar.
C. DOBRE