Uniunea Social Liberala a atacat la Curtea Constitutionala Legea asistentei sociale, argumentand, in solicitarea transmisa, ca legea “este, in integralitatea ei, neconstitutionala”.
USL acuza faptul ca, inca din expunerea de motive a legii “se desprinde premisa care a stat la baza intregii filosofii a acestei legi: statul nu este responsabil de bunastarea fiecarui individ”. “Guvernul identifica 202 drepturi de natura sociala. Evident nu mentioneaza ca din totalul acestor 202 drepturi majoritatea sunt drepturi constitutionale, care se bazeaza pe contributivitate, iar din totalul acestora statul cheltuieste doar 2,86% din PIB in 2010 pentru prestatiile sociale. Previziunile Guvernului pana in 2013 sunt destul de clare in sensul scaderii acestor cheltuieli de asistenta sociala la 2,08% din PIB in anul 2013″, sustine USL. Se considera ca prin Legea asistentei sociale se incalca articolele din Constitutie legate de statul social si se restrang drepturile fundamentale, actul normativ fiind in integralitate neconstitutional, se arata in sesizarea redactata de social-democrati. USL precizeaza ca legea incalca principiul statutului social si dreptul la masuri de asistenta sociala. Totodata, partidul considera ca articolul 14 din Legea asistentei sociale contravine flagrant prevederilor din articolul 16 din Constitutie, intrucat conditioneaza stabilirea Indicatorului social de referinta in functie de “tipul de familie”, in timp ce Constitutia Romaniei nu face distinctie intre diferite tipuri de familie. In sesizarea USL se mai arata ca, prin acest act normativ, “legiuitorul urmareste, in fapt, restrangerea drepturilor fundamentale”. “Scopul real al legii este scaderea cheltuielilor bugetare cu asistenta sociala, si nu combaterea saraciei (in conditiile in care indicele saraciei a cunoscut o evolutie ce a ajuns in acest an la un maxim istoric in perioada de dupa 1989)”, sustine USL, adaugand ca restrangerile drepturilor fundamentale nu pot fi justificate prin prisma articolului 53 din Constitutie.
“Motivele reale pentru luarea masurilor prevazute de lege (criza economica, cuantumul ridicat al cheltuielilor publice etc.) nu sunt anume reglementate de art. 53 din Constitutie si, in niciun caz, nu pot fi asimilate situatiilor exceptionale mentionate de textul legii fundamentale apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav”, sustin reprezentantii opozitiei. Purtatorul de cuvant al departamentelor PSD, Lia Olguta Vasilescu, a declarat ca USL va ataca la Curtea Constitutionala aceasta lege atat pe procedura, cat si pe fond, sustinand ca la Camera Deputatilor a fost dat “un vot fraudulos”. Lia Olguta Vasilescu a explicat ca la votul final asupra legii initial au fost anuntate 164 de voturi “pentru” care ar fi fost insuficiente, iar la cateva secunde pe tabelul electronic s-a modificat numarul de voturi “pentru” la 168. De asemenea, Lia Olguta Vasilescu a mai spus ca initiatorul acestei legi a fost Sebastian Lazaroiu care intr-o emisiune televizata ar fi recunoscut ca nu stie cate persoane asistate sunt in Romania. Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 168 de voturi “pentru” si 5 voturi “impotriva”, deputatii opozitiei neexprimandu-si votul. Reprezentantii PSD si PNL s-au opus acestui proiect de lege, pe motiv ca este un pretext de diminuare in bugetul de stat pe 2012 a cheltuielilor cu asistenta sociala. Amendamentele de fond ale opozitiei la cele 147 de articole ale proiectului de lege au fost respinse prin vot. Camera Deputatilor este forul decizional in cazul acestui proiect de lege, pe care Senatul l-a adoptat tacit, dupa ce a blocat proiectul timp de doua luni.